Υπό πίεση το Χ.Α.

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 10:59
UPD:11:08
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas
Κατά πόδας φαίνεται ότι ακολουθεί το ευρωπαϊκό κλίμα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανοίγοντας σήμερα με σημαντικές απώλειες και πιέσεις σχεδόν στο σύνολο των δεικτοβαρών μετοχών. 
 
Ειδικότερα, στις 10:57, ο Γενικός Δείκτης κινείται με απώλειες 1,45% στις 1.286,98 μονάδες, με τον τζίρο να βρίσκεται στα 14 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 χάνει 1,62% στις 416,31 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,72% στις 181,37 μονάδες
 
Μετά από μία εβδομάδα που το ενδιαφέρον μονοπώλησαν οι επιχειρηματικές εξελίξεις, πλέον τα βλέμματα στρέφονται στα μακροοικονομικά μεγέθη, με τα μέχρι τώρα μηνύματα από την Ευρωζώνη να μην είναι ενθαρρυντικά. Ο κίνδυνος να υπάρξει μια περίοδος αναιμικής ή ακόμη και μηδενικής ανάπτυξης είναι εδώ, με συνέπεια αγορές που στερούνται βάθους, όπως είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, να επηρεάζονται πρωτίστως. 
 
Αν και η τεχνική εικόνα της εγχώριας αγοράς έχει βελτιωθεί σημαντικά, μετά την ανοδική προηγούμενη εβδομάδα, η είδηση πως τα δάνεια του EFSF θα παραμείνουν εκτός της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα μείωσης του δημόσιου χρέους, η οποία σε συνδυασμό με την εξαίρεση και των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μειώνει τις προσδοκίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. 
 
Στο ταμπλό, Alpha Bank (-2,53%) και Πειραιώς (-3,89%) βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, έχοντας διακινήσει 6 εκατ. τεμάχια σε αρνητικό έδαφος, από τα 8,5 εκατ. συνολικά. Ισχυρές πιέσεις δέχεται και ο ΟΠΑΠ, χωρίς μέχρι στιγμής ο τζίρος του να υποδηλώνει διάθεση ισχυρής διόρθωσης. 
 
Η αβεβαιότητα σχετικά με την τύχη της ΔΕΗ και το νομοσχέδιο που θα αφορά την επόμενη μέρα στην αγορά της ενέργειας, φέρνει τη μετοχή στο -0,84% και στα 11,85 ευρώ. Απώλειες -1,08% καταγράφει και ο ΟΤΕ, ο οποίος από την αρχή του μήνα έχε καταγράψει μόλις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις. 


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα