Τέλος στο θέμα της εξαγοράς των Marks & Spencer

Aπέσυρε ο Philip Green την προσφορά ύψους 16,9 δισ. δολ.
Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2004 09:40

ΑΠΕΣΥΡΕ την προσφορά του ύψους 9,1 δισ. λιρών Αγγλίας (16,9 δισ. δολ.), ο δισεκατομμυριούχος Philip Green, για την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης ενδυμάτων της Βρετανίας, Marks & Spencer, μετά την απόρριψή της από τη διοίκησή της τρεις φορές μέσα σε χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων.

Ο Green, 52 ετών, μετά από συζητήσεις με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι δεν πρόκειται να συνεννοηθεί ποτέ με τα μέλη του, όπως αναφέρεται σε γραπτή του ανακοίνωση μετά το κλείσιμο των αγορών.

Ο ιδιοκτήτης των πολυκαταστημάτων BHS και της αλυσίδας ειδών ένδυσης Top Shop, είχε δηλώσει στις 3 Ιουνίου ότι χρειάζεται τη βοήθεια του διοικητικού συμβουλίου της Marks & Spencer, προκειμένου να επισημοποιήσει την πρότασή του.

«Πρέπει να αισθάνεσαι άνετα με τους ανθρώπους που πρόκειται να συνεργαστείς», δήλωσε ο Green, συμπληρώνοντας : «Πάω στην θάλασσα».

Οι επενδυτές υποστήριξαν σήμερα τον νέο επικεφαλής της εταιρείας, Stuart Rose, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, να ελιχθεί με το σχέδιο επιστροφής 2,3 δισ. λιρών Αγγλίας σε αυτούς και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον στην ανάκαμψη των πωλήσεων, οι οποίες μειώνονται συνεχώς τα τρία τελευταία τρίμηνα. Η Brandes Investment Partners LLC, και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Marks & Spencer με ποσοστό 11,7%, είναι και ο μόνος που τάχθηκε δημοσίως υπέρ της πρότασης του Green.

«Ο Philip δεν θα είχε ποτέ την απαιτούμενη υποστήριξη», ανέφερε ο Nick Bubb, αναλυτής της Evolution Beeson Gregory στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας : «Με τον κατάλληλο άνθρωπο στην κορυφή της, η εταιρεία φαίνεται ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση».

Ο Bubb, περιμένει τις μετοχές της Marks & Spencer, οι οποίες σημείωσαν άνοδο 25% μετά την πρόθεση του Green να την εξαγοράσει για πρώτη φορά, να κινηθούν πτωτικά σήμερα. Χθες, η μετοχή έκλεισε στις 364 πένες η μία στο Λονδίνο, ενώ δεν διαπραγματεύθηκαν πάνω από τις 400 πένες, την τιμή προσφοράς του Green, από τον Μάιο του 2002, όταν ο τότε επικεφαλής της, Luc Vandevelde έκλεισε καταστήματα της εταιρείας στο εξωτερικό και πρόσθεσε νέα προϊόντα προκειμένου η εταιρεία να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Η Standard Life Assurance Co., επίσης μέτοχος της Marks & Spencer, απέρριψε την πρόταση του Green, επισημαίνοντας ότι είναι σύμφωνη με την άποψη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ότι η τιμή προσφοράς ήταν χαμηλή. Και μεμονωμένοι επενδυτές, τάχθηκαν υπέρ της θέσης των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείς, Stuart Rose και Paul Myners.

H Marks & Spencer, της οποίας τα 375 καταστήματα στη Βρετανία εξυπηρετοου΄ν περίπου 10 εκατ. πελάτες την εβδομάδα, ιδρύθηκε το 1894, όταν ο Michael Marks, Πολωνός πρόσφυγας που γεννήθηκε στη Ρωσία, συνεργάστηκε με τον Βρετανό Tom Spencer. Στην πελατεία τους συμπεριλαμβάνετο η βασίλισσα Elizabeth IΙ και η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Margaret Thatcher.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα