Αρνητικό το ΚΕΠΕ σε κούρεμα του χρέους που διακρατούν κράτη-μέλη της Ευρωζώνης

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 17:40
UPD:18:07
Images of Money
Στο άρθρο υπογραμμίζεται πως η διαπραγμάτευση για τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους τυπικά έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.
Επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης, περαιτέρω μείωση του επιτοκίου, περίοδο χάριτος αποπληρωμής τόκων καθώς και εφαρμογή του επικείμενου μέτρου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης (ESM) αναδρομικά και για τις ελληνικές τράπεζες προκρίνεται στο τελευταίο μηνιαίο οικονομικό δελτίο του ΚΕΠΕ, με στόχο τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
 
Όπως επισημαίνει η κ. Ελισάβετ Νίτσι, που υπογράφει το σχετικό άρθρο, πρέπει να γίνει σαφές ότι μια ενδεχόμενη λύση που θα περιλάμβανε ένα νέο «κούρεμα» του χρέους που διακρατείται από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που το κατέχουν, ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει πολλά και σημαντικά προβλήματα τόσο στους Ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι θα αντιμετώπιζαν πολιτικό πρόβλημα να το περάσουν από τα εθνικά τους κοινοβούλια, όσο και για την Ελλάδα που θα έδινε ένα λάθος σήμα προς τις αγορές, σε μια στιγμή μάλιστα που υπάρχει μια θετική άποψη των διεθνών επενδυτών για την ελληνική οικονομία, όπως αποδείχθηκε από την πορεία του προσφάτως εκδοθέντος ομολόγου 5ετούς διάρκειας.
 
Στο άρθρο υπογραμμίζεται πως η διαπραγμάτευση για τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους τυπικά έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, η οποία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.
 
Όπως επισημαίνεται, για να γίνει η σχετική συζήτηση, θα πρέπει η επόμενη αξιολόγηση να είναι θετική όχι μόνο ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, που σήμερα φαίνεται εφικτό αν δεν υπάρξουν άλλες παρεκκλίσεις του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης, αλλά και ως προς την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια του Μνημονίου κατανόησης και αποτελούν προαπαιτούμενα.

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, σε άλλο άρθρο βλέπει επίσης σημαντικά σημάδια βελτίωσης σε πολλούς τομείς της οικονομίας αλλά και ενθαρρυντικά στοιχεία για την είσοδο της χώρας σε πορεία ανάπτυξης διαπιστώνει το ΚΕΠΕ, θέτοντας ως μείζονα προϋπόθεση την απρόσκοπτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Διαπιστώνει ότι στη χώρα έχουν επιτευχθεί σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που άλλες οικονομίες χρειάστηκαν δεκαετίες για να υλοποιήσουν. Παράλληλα, θέτει ως ζητούμενο τη «διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Καταλυτικής σημασίας κρίνονται οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημόσιας και φορολογικής διοίκησης για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία και τις επιδόσεις τους.

Αποκρατικοποιήσεις

Πάντως, το ΚΕΠΕ καταγράφει την υστέρηση στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων. Ο στόχος εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2014 έχει μειωθεί από τα 2,7 δισ. ευρώ στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ έως το 2022 τα έσοδα εκτιμώνται στα 22,4 δισ. ευρώ.

Τουρισμός

Οι προοπτικές της χώρας στον τουρισμό υπερβαίνουν, όπως σημειώνει το ΚΕΠΕ, τις προβλέψεις.

Ενδεικτικά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, το 1ο τρίμηνο του 2014 σημείωσαν αύξηση κατά 21,7%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, η ικανότητα των υπαρχουσών υποδομών επαρκεί για 20 εκατ. τουρίστες. Εάν οι εκτιμήσεις της αγοράς για επίτευξη του στόχου των 24 εκατ. αφίξεων επιτευχθεί ταχύτερα από το 2021 που προβλεπόταν, τότε εκτιμάται ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν 150.000 νέες κλίνες και να αναβαθμιστούν άλλες 100.000, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί η αύξηση της ζήτησης.

Επενδύσεις

Στον τομέα των επενδύσεων, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η χώρα έχει κάνει σημαντικά θεσμικά βήματα για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

«Αγκάθι» παραμένει η γραφειοκρατία και μάλιστα, η σύσταση του κέντρου είναι οι προσπάθειες να επικεντρωθούν περαιτέρω σε θεσμικούς παράγοντες, όπως η διαφθοράς, η βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, η δημιουργία ενός απλού και αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας των επενδυτών.

Προκλήσεις

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας παραμένει μια από τις βασικές προκλήσεις, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, για την ελληνική οικονομία.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται,

(α) Η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της οικονομίας, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και τη εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

(β) Η προσέλκυση επενδύσεων και κυρίως ξένων, με έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι η ανεργία αποτελεί τροχοπέδη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

(γ) Η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας για τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, με έμφαση στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

(δ) Η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας/διαφθοράς, με στόχο την καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς οι πρακτικές αυτές αυξάνουν σημαντικά το διοικητικό κόστος.

(ε) Η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος και η δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών για την είσπραξη των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται ήδη σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους ανωτέρω τομείς, ωστόσο απαιτείται ταχύτερη εφαρμογή των θεσμικών παρεμβάσεων, ώστε να διαχέονται με μεγαλύτερη ταχύτητα τα οφέλη των συγκεκριμένων παρεμβάσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα