«Κούρεμα» των επιχειρηματικών δανείων ζητούν οι παραγωγικοί φόρεις

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 15:56
UPD:15:57
EUROKINISSI

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας.

Στους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνει ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 39 δισ. ευρώ, εστιάζει η επιχειρηματική κοινότητα.

Σχολιάζοντας τα σχέδια της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για «κούρεμα» των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας, τόνισε πως «πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά ότι η ρύθμιση αυτή θα είναι προς όφελος όλων».

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Κόλλιας, θα πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε και οι επιχειρήσεις να μπορούν να αποπληρώσουν τις κουρεμένες οφειλές τους, και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στα οικονομικά των τραπεζών».

Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, οι επισφάλειες των επιχειρηματικών δανείων φτάνουν στο 1/3, περίπου στα 39 δισ. ευρώ, αλλά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ποσοστό φτάνει στο 47%. Το ΕΕΑ τονίζει πως οι χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν και το 1,5 εκατ. άνεργοι είναι ήδη βαρύ τίμημα για τη χώρα και πως «δεν υπάρχει λόγος να διογκωθούν με συνέχιση λανθασμένων πολιτικών».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο γενικός γραμματέας του ΕΕΑ, Γιάννης Ρεκλείτης, δήλωσε ότι «υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που μπορούν να διασωθούν και άλλες που μπορούν να επαναλειτουργήσουν». Αρκεί, όπως είπε, η πρόθεση για διαγραφή μέρους των χρεών επιχειρήσεων να μην είναι προπαγανδιστικό πυροτέχνημα και να μην αφεθεί στην καλή θέληση των τραπεζών, να κάνουν επιλεκτική πολιτική και με βάση δικούς τους όρους. «Το θέμα αφορά την εθνική οικονομία, την επανεκκίνησή της και την έξοδο από την κρίση και όχι απλώς τις τράπεζες», τόνισε.

Για τον λόγο αυτόν, σημείωσε ο κ. Ρεκλείτης, η όποια ρύθμιση πρέπει να πάρει νομοθετικά χαρακτηριστικά, να δίνει τη δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση σε αυτή και κυρίως να υπάρξουν δικλείδες για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να αποτινάξουν ένα μέρος του χρέους ξεκινώντας μια νέα πορεία ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων που παραμένουν.

«Με άλλα λόγιαμ το θέμα είναι με ποιους όρους και προδιαγραφές θα γίνει το "κούρεμα", ποιους θα αφορούν και πώς μια τόσο θετική εξαγγελία δεν θα καταλήξει να είναι απαγορευτική μέσα από τους όρους υλοποίησης», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα