Γερμανία: Μείωση 0,1% των τιμών παραγωγής

Μετά την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2004 09:42

ΠΤΩΣΗ, για πρώτο μήνα μέσα σε σύνολο πέντε μηνών, σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγής τον Ιούνιο στη Γερμανία, καθώς οι τιμές του πετρελαίου οπισθοχώρησαν από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία έφθασαν και η στάσιμη ζήτηση των καταναλωτών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, περιόρισε το περιθώριο για την αύξηση των τιμών.

Οι τιμές για αγαθά από παιχνίδια μέχρι εργαλεία, υποχώρησαν 0,1% τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου, μήνα κατά τον οποίο σημείωσαν αύξηση 0,5%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Βισμπάντεν. Συνολικά 31 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι οι τιμές παραγωγού θα παραμείνουν αμετάβλητες. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος οι τιμές σημείωσαν αύξηση 1,5%.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού τον μήνα που πέρασε στο 1,7% από 2%, περιόρισε τις ανησυχίες ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα οδηγήσουν σε διαρκείς αυξήσεις στη Γερμανία και θα εξωθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Σημειώνεται, ότι το κόστος ενός βαρελιού πετρελαίου μπρεντ υποχώρησε περισσότερο από 15% τον Ιούνιο, περιορίζοντας έτσι το κόστος λειτουργίας των εταιρειών. Από τότε ανέκαμψε περισσότερο από 14%, φθάνοντας στα 38 δολ. το βαρέλι την περασμένη Παρασκευή στο Λονδίνο.

Οι τιμές των προϊόντων πετρελαίου μειώθηκαν 3,9% τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση. Ωστόσο, βρίσκονται κατά 8,3% υψηλότερα από ό,τι βρισκόντουσαν τον Ιούνιο του 2003.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 2% αυτόν το μήνα και σε αυτά τα επίπεδα βρίσκεται για περισσότερο από ένα έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα