Banco Comercial Portugues : Πουλά τις ασφαλιστικές της εταιρείες

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2004 10:59

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την πώληση των ασφαλιστικών της τμημάτων στην Caixa Geral de Depositos SA και την Fortis, αντί του ποσού των 843 εκατ. ευρώ (1,05 δισ. δολ.) προχώρησε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα από πλευράς περιουσιακών στοιχείων της Πορτογαλίας, Banco Comercial Portugues SA.

Η Fortis, η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Βελγίου θα καταβάλλει 500 εκατ. ευρώ για το 50% του τμήματος των ασφαλειών ζωής της Banco Comercial, ενώ οι δύο δανείστριες θα δημιουργήσουν μία εταιρεία joint venture, κάτω από την οποία θα υπάρχουν οι εν λόγω εταιρείες. Η Caixa Geral, η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας, θα καταβάλλει 343 εκατ. ευρώ για την Imperio Bonanca-Companhia de Seguros SA και τα άλλα τμήματα ασφαλειών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κρατική Caixa Geral θα πουλήσει 110 εκατ. μετοχές της Banco Comercial μέσα στο επόμενο διήμερο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η πώληση θα εφοδιάσει με τα απαραίτητα κεφάλαια την Banco Comercial, να προχωρήσει σε αύξηση του δανεισμού, καθώς η οικονομία της Πορτογαλίας προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% τα τρέχον έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη συρρίκνωσή της κατά 1,2% το 2003. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Banco Comercial, Jorge Jardim Goncalves, προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να πουλήσει τμήματα ή όλες τις δραστηριότητες της τράπεζας στην ασφαλιστική αγορά.

Η Banco Comercial επεκτάθηκε στον κλάδο των ασφαλειών μέσω εξαγορών ανταγωνιστριών της που δραστηριοποιούντο στην ασφαλιστική αγορά από το 1995 έως το 2000. Μετά προχώρησε στην ανταλλαγή μεριδίου για την απόκτηση του 15% της ολλανδικής ασφαλιστικής εταιρείας Eureko BV.

To 2002, η αξία της τελευταίας μειώθηκε σημαντικά εξ αιτίας της πτώσης των Χρηματιστηρίων και η εταιρεία εμφάνισε ζημίες 388,6 εκατ. ευρώ. Το 2003 η τράπεζα πήρε και πάλι πίσω το μερίδιο που της ανήκε και επέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του αντίστοιχου που κατείχε στην Eureko.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα