Yukos: Αβέβαιο το μέλλον της μεγαλύτερης μονάδας της

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2004 13:49

TO ENΔΕΧΟΜΕΝΟ κατάσχεσης και πώλησής του, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο τμήμα παραγωγής πετρελαίου της OAO Yukos Oil Co., στη Σιβηρία, καθώς η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει τα 99,4 δισ. ρούβλια (3,4 δισ. δολ.) από επιστροφή φόρων, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Δικαιοσύνης.

Οι δικαστικοί κλητήρες εξετάζουν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στο Yuganskneftegaz, το οποίο αντλεί περίπου το 60% του πετρελαίου της Yukos, που ισοδυναμεί με περίπου ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι μετοχές της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας, υποχώρησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 11% στη Μόσχα.

«Εχουμε την πληροφορία ότι οι δικαστικοί κλητήρες, εκκενώνουν αυτήν τη θυγατρική», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Yukos, Alexander Shadrin, σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

Την εβδομάδα που πέρασε, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει τουλάχιστον 1,3 δισ. δολ. σε μετρητά, για τους φόρους που όφειλε το 2000, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων. Επίσης οι φορολογικές αρχές έστειλαν επίσης στην εταιρεία, νέο σημείωμα με το οποίο ζητούν φόρους ύψους 3,4 δισ. δολ. για το 2001.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Δικαιοσύνης, οι δικαστικοί κλητήρες ήδη εισέπραξαν 5,25 δισ. ρούβλια από την Yukos.

«Το μερίδιο της εταιρείας στο Yuganskneftegaz θα μεταβιβαστεί σε άλλη εταιρεία προς πώληση, μετά την εκκένωσή του», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Οι μετοχές της Yukos υποχωρούσαν κατά 19,71 ρούβλια, ποσοστό 8,7%, φθάνοντας στα 207,5 ρούβλια, στις 2:01 μ.μ. στη Μόσχα, τοπική ώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα