Σημαντική άνοδος στο ΧΑΚ

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2001 13:07
UPD:14:36

Στις 161,49 μονάδες με κέρδη 1,74% έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, γεγονός το οποίο χρηματιστηριακοί αναλυτές απέδωσαν στην απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να προβεί σε μείωση του βασικού της επιτοκίου.

Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο μειώθηκε κατά μισή εκατοστιαία μονάδα και διαμορφώθηκε στο 6,5% από 7%, ενώ ταυτόχονα αυξάνεται το εύρος διακύμανσης της λίρας σε σχέση με το ευρώ από 2,25% σε 15%. Η υποχρεωτική αυτή μείωση θα ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού από την 1 Ιανουαρίου 2002 ελευθεροποιείται πλήρως το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η μείωση των επιτοκίων μετακυλίεται υποχρεωτικά και στο επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο θα μειωθεί από 4% σε 3,5%.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αυξέντης Αυξεντίου, δήλωσε ότι οι αποφάσεις έχουν προληπτικό χαρακτήρα και επιβάλλονται από τις αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της δραματικής πτώσης του Χρηματιστηρίου και της διεθνούς οικονομικής ύφεσης.

Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν θετική για την οικονομία την εξέλιξη αυτή, καθώς το μέτρο αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις επενδύσεις και τους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ, αντιθέτως, διοικητές κυπριακών τραπεζών χαρακτήρισαν την κινήση αυτή άκαιρη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα