Η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αποτελεί κίνδυνο κυρίως για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και κυρίως για την Ελλάδα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας. Καταθέτει εκ νέου πρόταση για κλιμακωτή μείωση του φόρου κατανάλωσης.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σιούφας τονίζει ότι η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι - κυρίως εξαιτίας των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή - αποτελεί έναν επιπλέον ανασχετικό παράγοντα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ως εκ τούτου ο κ. Σιούφας καταθέτει πρόταση - την οποία για πρώτη φορά είχε προτείνει τον Μάιο του 2004 - βάσει της οποίας οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να μειώνουν κλιμακωτά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, συγκρατώντας τις τιμές τους και αποτρέποντας παράλληλα κερδοσκοπικές τάσεις στην αγορά.
Όπως σημειώνει ο κ. Σιούφας σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο αυτή η πρόταση να κατατεθεί εκ νέου στις αρμόδιες υπηρεσίες και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να προστατευθούν τόσο οικονομίες όπως αυτή της Ελλάδας, όσο και εν γένει η ευρωπαϊκή οικονομία.
Μάλιστα τονίζει χαρακτηριστικά ότι «εκτιμώ ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή, η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να αναλάβουν πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή, προσαρμόζοντας την τότε πρόταση για τη καθιέρωση αυτόματου μηχανισμού σταθεροποίησης των φορολογικών εσόδων από τα πετρελαιοειδή στα σημερινά δεδομένα, και θέτοντας ως βάση για την ενεργοποίησή της ένα συγκεκριμένο επίπεδο τιμής του brent (πχ 90 δολάρια το βαρέλι).
»Δεν μπορεί κεντρικό θέμα στην Ευρώπη να είναι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα και να μην ασχολούνται, τόσο οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον κατεξοχήν παράγοντα, που επηρεάζει τόσο την ανταγωνιστικότητα όσο και την ανάπτυξη, το κόστος της ενέργειας. Και στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Είναι τόσο προφανή τα οφέλη και για τις οικονομίες κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για την Ελληνική οικονομία στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, θα είναι σημαντικά δίχως ουσιαστικά κανένα δημοσιονομικό κόστος.
Θεωρώ μια πρωτοβουλία σε αυτή τη λογική και προς αυτή την κατεύθυνση από την κυβέρνηση και απαραίτητη και επιβεβλημένη».