Στο υψηλότερο επίπεδο της εβδομάδας το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2004 19:42

Στο υψηλότερο επίπεδο της εβδομάδας έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάρη κυρίως στις εταιρείες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που οδήγησαν υψηλότερα τα ευρωπαϊκά blue chips, μετά την πρόβλεψη της σουηδικής Ericsson για αύξηση των δαπανών από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Η μετοχή της Ericsson ενισχύθηκε 8,1% ενώ εκείνη της γαλλικής Αlcatel σημειώνει κέρδη 2,6%.

Ώθηση προς τα πάνω δέχθηκε και ο τομέας των media μετά την είδηση σχετικά με διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη συγχώνευση της Vivendi Universal και της Lagardere, του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου περιοδικών στον κόσμο.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και τα θετικά σχόλια του διοικητή της Federal Reserve Aλαν Γκρίνσπαν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας με το δείκτη των ευρωπαϊκών blue chips FTSE Eurotop 300 να κλείνει με άνοδο 0,97% στις 978,04 μονάδες.

Κατά τη σημερινή του κατάθεση σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων επικεφαλής της Fed επανέλαβε τα όσα είχε πει και χθες, κάνοντας λόγο για ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας που δεν χρειάζεται πλέον τα ισχυρά νομισματικά κίνητρα από πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας με τις συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων.

Ωστόσο αναλυτές συνεχίζουν να επισημαίνουν την απειλή που αποτελεί ο κλιμακούμενος πληθωρισμός για την αμερικανική οικονομία. Ο κ. Γκρίνσπαν πάντως δήλωσε ότι οι αυξήσεις των τιμών λόγω της οικονομικής ανάπτυξης δεν αρκούν ώστε να απειλήσουν την οικονομία, ωστόσο προειδοποίησε ότι ίσως καταστεί απαραίτητη μια «λιγότερο βαθμιαία» προσέγγιση της Fed, σε περίπτωση που οι τιμές αυξηθούν ταχύτερα απ’ ό,τι αναμένει η Κεντρική Τράπεζα.

Στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε με άνοδο 0,87% στις 4.377,30 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX έκλεισε στις 3.877,48 μονάδες με κέρδη 1,04% και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,83% στις 3.637,47 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα