Πούλησαν στην είδηση

Ικανοποίησαν τα κέρδη των κολοσσών
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2004 00:01
UPD:06:25

ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ πιέσεις για ρευστοποιήσεις σε μετοχές βιοτεχνολογίας, επεξεργαστών και γενικότερα του τεχνολογικού τομέα «έκλεψαν» τη «λάμψη» της ανακοίνωσης της Microsoft και των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων κολοσσών, όπως United Technologies και J.P. Morgan.

Η μετοχή της Microsoft ενισχύθηκε 3,5%, μετά την ανακοίνωση ότι ο αμερικανικός κολοσσός σχεδιάζει να επιστρέψει στους μετόχους περισσότερα από 75 δισ. δολάρια την προσεχή τετραετία.

Ομως, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Nextel Communications οδήγησε το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σε πτώση, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν, ότι ο φορολογικός συντελεστής της εταιρείας μπορεί να αυξηθεί φέτος, ενώ στην πτώση συνέβαλαν και τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της εταιρείας βιοτεχνολογίας Invitrogen και της κατασκευάστριας λογισμικού Mercury Interactive.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 102,92 μονάδες, ποσοστό 1,01%, φθάνοντας στις 10.046,13 μονάδες. Με απώλειες 42,70 μονάδων, ποσοστό 2,,23%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.847,37 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο, καθώς τα θετικά αποτελέσματα από τους τομείς τεχνολογίας και φαρμάκων βελτίωσαν το κλίμα, με πρωταγωνίστρια την Ericsson, της οποίας η μετοχή σημείωσε άνοδο 9,6%. Ο κλάδος των μέσων μαζικής ενημέρωσης στηρίχθηκε από φήμες περί επικείμενης συγχώνευσης ανάμεσα στη γαλλική Vivendi Universal και Lagardere.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 1,1%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 σημείωσε άνοδο 1%, κλείνοντας και οι δύο στα υψηλότερα επίπεδα εβδομάδας.

«Οι επενδυτές αρχίζουν να αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, καθώς η βασική ανησυχία της αγοράς, που είναι η ανάκαμψη της ζήτησης στον τεχνολογικό τομέα, έχει αρχίσει να υποχωρεί», αναφέρει αναλυτής της Deutsche Bank.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της Ericsson ανακοινώθηκαν μία μόλις εβδομάδα μετά την προειδοποίηση της Nokia, η οποία έκανε τις μετοχές του κλάδου να «βουλιάξουν».

Μεταξύ των μετοχών του φαρμακευτικού κλάδου, αυτές της γαλλικής Sanofi-Synthelabo και της ελβετικής Roche ενισχύθηκαν 0,6% και 1% αντίστοιχα, από τη στιγμή που οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων.

Από τις υπόλοιπες μετοχές, αυτή της Deutsche Bank ενισχύθηκε 2,9%, αφότου η JP Morgan αναβάθμισε την επενδυτική της κατάταξη για την τράπεζα.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα