Πανωτόκια : «Παγώνουν» οι πλειστηριασμοί, ευνοϊκότερες ρυθμίσεις

Θέμα ωρών η κατάθεση της τελικής ρύθμισης στη Βουλή
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2004 13:19

Αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί εις βάρος των οφειλετών «πανωτοκίων» ως το τέλος Δεκεμβρίου 2004, ενώ παράλληλα καθορίζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες - αγρότες, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατίθεται σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωΐ από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη.

Με τη νέα ρύθμιση, «παγώνουν» όλοι οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες προς τους οφειλέτες. Η τελική οφειλή δεν πρέπει να ξεπερνά το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, ενώ για τα παλαιά αγροτικά δάνεια (μετά το 1990) η τελική οφειλή δεν θα πρέπει να ξεπερνά το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.

Για τα αγροτικά δάνεια προ του 1990, η τελική οφειλή δεν θα ξεπερνά το 1,5 του αρχικού κεφαλαίου - ισχύει δηλαδή η ρύθμιση που είχε προβλεφθεί το 1990.

Επίσης, η τροπολογία προβλέπει ότι τα νέα αγροτικά δάνεια θα ρυθμίζονται όπως και τα λοιπά δάνεια, δηλαδή η τελική οφειλή δεν θα πρέπει να ξεπερνά το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.

Για τους δανειολήπτες των οποίων το αρχικό κεφάλαιο ξεπερνά τα 2,2 εκατομύρια ευρώ, προβλέπεται ο διακανονισμός κατά περίπτωση (προσωπικός διακανονισμός), ενώ και σε αυτή την περίπτωση αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί, εφόσον ζητηθεί η ρύθμιση από τον «μεγάλο οφειλέτη».

Τέλος, η τροπολογία προβλέπει και τη διασφάλιση ότι οι τράπεζες θα δεχθούν τη ρύθμιση αυτή, ενώ όσες δεν δεχθούν τη ρύθμιση δεν θα μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα αυτό, που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες ,θα κάνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, το βράδυ, στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα