Κάλεσμα στους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στην τροπολογία - προσθήκη για τη φορολόγηση επαναπατριζόμενων κεφαλαίων.
Με την τροπολογία - προσθήκη στο σχέδιο νόμου για την «περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και άλλες διατάξεις» προβλέπεται η δυνατότητα στους Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και έχουν καταθέσεις σε τράπεζες να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου σε τράπεζες με έδρα την Ελλάδα καταβάλλοντας φόρο 3% επί της αξίας τους κατά το χρόνο της μεταφοράς.
Η νέα ρύθμιση για τη φορολόγηση των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων αφορά και φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι φορολογικά υπόχρεα στην Ελλάδα και τα οποία δύνανται να μεταφέρουν κεφάλαια στην Ελλάδα, τα οποία διαθέτουν σε οποιαδήποτε μορφή τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό.
Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι ικανοποιημένος εάν επαναπατριστούν –χάρη στη νέα ρύθμιση- κεφάλαια πέντε δισ. ευρώ. Ο κ. υπουργός χαρακτήρισε «πολύ αισιόδοξη» την εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για εισροή 20 δισ. ευρώ από των επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Με την καταβολή του 3% (φόρος επί της αξίας των κεφαλαίων) εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου για τα κεφάλαια αυτά. Οι τράπεζες υποχρεούνται να παρακρατούν το φόρο κατά την εισαγωγή των κεφαλαίων και να τον αποδίδουν με ειδική δήλωση στην αρμόδια οικονομική εφορία, τηρώντας το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο, όσον αφορά την ταυτότητα, των ενδιαφερόμενων.
Εξάλλου, σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, η καταβολή του φόρου νομιμοποιεί φορολογικά τη χρήση των κεφαλαίων αυτών στην Ελλάδα και απαλλάσσει τον υπόχρεο από φορολογικές υποχρεώσεις και από τυχόν φορολογικά αδικήματα που προέβλεπε ή προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι με τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις, θα αυξηθεί η απασχόληση, αλλά και η ρευστότητα των τραπεζών.
Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι με τη νέα ρύθμιση υπάρχει το στοιχείο της αμνήστευσης αδικημάτων φορολογικού χαρακτήρα, αλλά οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν τη νομιμότητα απόκτησης των κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθεί το ξέπλυμα χρήματος από παράνομες ενέργειες.