Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 20:56
UPD:22:08
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

O κ. Σόιμπλε (φωτ. αρχείου) ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και, εάν η Ελλάδα συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Είμαστε στον σωστό δρόμο. Η πρόοδος η οποία έχει επιτευχθεί, αποδεικνύει ακριβώς αυτό».

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση μετά την λήξη της ισχύος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας και επανέλαβε την ετοιμότητα της Γερμανίας να συμβάλει. 

Από την πλευρά του ο μέχρι χθες υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο προσκεκλημένος του κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση πολιτιστικού χαρακτήρα αφιερωμένη στην Ελλάδα, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς αν θα υπάρξει ανάγκη χρηματοδότησης μετά το 2015 και ανέφερε ότι «υπάρχουν τρόποι για να καλυφθεί τυχόν χρηματοδοτικό κενό» με ίδιες δυνάμεις της χώρας. Διευκρίνισε πάντως ότι η πρόθεση των εταίρων να βοηθήσουν πρέπει να θεωρείται θετική στάση και όχι αρνητική. 

«Είπαμε τότε, και αυτό που είπαμε τότε το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία και όταν ερωτώμαι, ότι, εάν θα καθίστατο απαραίτητο και η Ελλάδα μέχρι τότε έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, το οποίο και έχει κάνει, ότι θα ήμασταν τότε διατεθειμένοι να σκεφτούμε για περαιτέρω μέτρα (ενν.βοήθειας). Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Και σε αυτό εμμένουμε. Αλλά εάν αυτό θα είναι έτσι, θα το δούμε» είπε ο Γερμανός υπουργός.

Ο Σόιμπλε για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα

Απαντώντας σε ερώτηση αν η χώρα μας θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και, εάν η Ελλάδα συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Είμαστε στον σωστό δρόμο. Η πρόοδος η οποία έχει επιτευχθεί, αποδεικνύει ακριβώς αυτό».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο ίδιος εξέφρασε για μία ακόμη φορά τον μεγάλο σεβασμό του για τις προσπάθειες των Ελλήνων και τις επιτυχίες της Ελλάδας, η οποία, «έχει κάνει εξαιρετική δουλειά» και έχει πετύχει περισσότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει η Deutsche Welle ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε εκ νέου την προθυμία των ευρωπαίων εταίρων να προσφέρουν περαιτέρω βοήθεια, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. «Θα δούμε εάν θα είναι έτσι», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.

Σε ερώτηση της Deutsche Welle εάν παραμένει ανοιχτό το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Focus, λέγοντας ότι ο «ελληνικός λαός πρέπει να διανύσει αυτή τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ», ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα συνεχίσει στο δρόμο που έχει χαραχθεί, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

«Η αλλαγή στο ΥΠΟΙΚ δεν σημαίνει και αλλαγή πολιτικής»

Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε ότι η νέα, μετά τον ανασχηματισμό, ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία που ακολουθήθηκε έως σήμερα.

«Η αλλαγή της θέσης του υπουργού Οικονομικών δεν συνεπάγεται αλλαγή της πολιτικής», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι γι΄ αυτό τον διαβεβαίωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Γ. Στουρνάρας

Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος θα αναλάβει την θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στην βελτίωση των δημοσιονομικών και οικονομικών στοιχείων της χώρας, στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία, όπως ανέφερε, είναι και πρόθεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, αλλά και στην μερική επιστροφή της χώρας στις αγορές, για να καταλήξει λέγοντας ότι είναι νωρίς για να γνωρίζουμε εάν πράγματι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση και τονίζοντας ότι είναι πιθανόν να την εξασφαλίσει με δικά της μέσα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πλέον έναν νέο υπουργό Οικονομικών, τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος προηγουμένως είχε κάνει λόγο για εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Στουρνάρα, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τον νέο του συνάδελφο, αλλά τόνισε ότι προσβλέπει στην γνωριμία τους, η οποία θα γίνει σύντομα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει και με εκείνον την καλή συνεργασία. «Το δήλωσε στην Αθήνα και ο πρωθυπουργός, το είπε επίσης και ο Γιάννης Στουρνάρας. Η αλλαγή στην θέση του υπουργού Οικονομικών δεν σημαίνει αλλαγή και στην πολιτική. Πιστεύω ότι (η αλλαγή) δεν δείχνει κάποια αλλαγή στην πολιτική», επισήμανε.

Διορθώσεις

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι είναι αναμενόμενο να γίνουν ορισμένες διορθώσεις στην οικονομική πολιτική και αναφέρθηκε στις δημοσιονομικές επιτυχίες της χώρας, στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως σημείωσε, θα συνεχιστούν.

«Η Ελλάδα έκανε μεγάλες θυσίες τα τελευταία χρόνια, αλλά αρχίζει και έχει αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και ανέφερε τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 30% καθώς και την εξαετή ύφεση, από την οποία, όπως τόνισε, φαίνεται ότι βγαίνουμε, καθώς θα έχουμε για πρώτη φορά ανάκαμψη.

«Το βασικότερο όλων είναι ότι ξαναγυρίσαμε σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, τα οποία σας διαβεβαιώ και από τη νέα μου ιδιότητα, αλλά και επειδή είμαι εξουσιοδοτημένος από τον πρωθυπουργό να το πω, ότι θα τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Θα διαφυλάξουμε τις Θερμοπύλες, δηλαδή τα επιτεύγματα που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας «βεβαίως ορισμένες διορθώσεις στην οικονομική πολιτική είναι αναμενόμενο να γίνουν, διότι μέχρι τώρα πήραμε μέτρα κάτω υπό ασφυκτικές συνθήκες χρηματοδοτικών περιορισμών».

Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει ένας σοβαρός περιορισμός, η ρευστότητα, και υποστήριξε ότι τα μέτρα που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες ώστε να μπορούν να δανείζουν επιχειρήσεις.

«Στην Ελλάδα ακόμη και πολύ καλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα, ακόμη και για να εξάγουν. Αυτός είναι, λοιπόν, ένας περιορισμός που προσπαθούμε να άρουμε - είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είτε μέσω ενός καινούριου θεσμού που έχουμε κάνει και ονομάζεται Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη (Institute for Growth) και στο οποίο συμμετέχει μάλιστα και η γερμανική τράπεζα KfW», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα