Τι προβλέπει το ΠΔ για τους συμβασιούχους στον ιδιωτικό τομέα

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2004 16:42
UPD:17:01

Ορους ανάλογους με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου περιλαμβάνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Απασχόλησης για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα, που απεστάλη σήμερα στην ΟΚΕ.

«Η κυβέρνηση με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα εκπληρώνει μια ακόμη προεκλογική της δέσμευση.

Αποκαθιστά τους συμπολίτες μας που εργάζονται ως συμβασιούχοι στις πρώην ΔΕΚΟ, εισηγμένες σήμερα στο Χρηματιστήριο ως Α.Ε. και ταυτόχρονα ρυθμίζει και όλες τις σχετικές εκκρεμότητες στον με την ευρεία έννοια ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ειδικότερα, για τους συμβασιούχους που εργάζονται στις πρώην ΔΕΚΟ, νυν ανώνυμες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η άμεση μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου απαιτεί τις ίδιες προϋποθέσεις που θέτει το Π.Δ 164/2004 (Π.Δ. Παυλόπουλου):

α) 24 μήνες πραγματικής απασχόλησης, ή τρεις διαδοχικές ανανεώσεις μετά την αρχική σύμβαση,

β) τρεις μήνες κενό μεταξύ των συμβάσεων,

γ) ενεργή εργασιακή σχέση κατά την ημεροχρονολογία έκδοσης του Π.Δ. ή λήξη αυτής εντός των τελευταίων τριών μηνών πριν την έκδοσή του,

δ) γνώμη διοικητικού συμβουλίου του φορέα για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών και τελική κρίση του ΑΣΕΠ.

O υπουργός διευκρίνισε ότι το θέμα της Ολυμπιακής παραμένει ανοικτό και θα τύχει ειδικής νομικής ρύθμισης.

Για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον αμιγώς ιδιωτικό τομέα, επέρχονται τροποποιήσεις συγκριτικά με το Π.Δ. 81/2003 (Π.Δ. Ρέππα):

«1. Διευρύνεται το χρονικό διάστημα μεταξύ των συμβάσεων από 20 εργάσιμες ημέρες σε 45 ημέρες, ώστε να θεωρηθούν αυτές διαδοχικές.

2. Καταργούνται οι αδικαιολόγητες εξαιρέσεις του Π.Δ. Ρέππα με τις οποίες δεκάδες κατηγορίες εργαζομένων δεν έτυχαν του προστατευτικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Για τις συγκεκριμένες αυτές κατηγορίες εργαζομένων ήταν επιτρεπτή η απεριόριστη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, χωρίς ποτέ αυτές να τραπούν σε αορίστου. Διατηρείται μόνο το ειδικό καθεστώς των επιχειρήσεων αεροπορικών μεταφορών, για τις οποίες ισχύουν ειδικές νομοθετικές διατάξεις, η δε ιδιαιτερότητά τους απαιτεί ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

3. Απαλείφεται η προϋπόθεση της συνδρομής αντικειμενικών λόγων, εξαιτίας των οποίων επιτρέπεται η χωρίς περιορισμό ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Συνεπώς, η μετατροπή των καταχρηστικών διαδοχικών σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου συνδέεται μόνο με την προϋπόθεση κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών της επιχείρησης, όταν συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις της παραγρ.3 (εργασία δύο ετών, μικρή διακοπή μεταξύ των συμβάσεων, ή τρεις διαδοχικές ανανεώσεις).

4. Καθιερώνεται αρχή σύμφωνα με την οποία, όταν τα δικαιώματα του εργαζόμενου εξαρτώνται από τη διάρκεια της υπηρεσίας του στον ίδιο ή σε άλλο εργοδότη, δεν χωρεί διάκριση με κριτήριο το χαρακτηρισμό ων συμβάσεων ως ορισμένου ή αορίστου χρόνου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα