Market Beat: Ο ανασχηματισμός θα μετρήσει λιγότερο από το διεθνές κλίμα και τη στατιστική

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 09:11
UPD:09:33
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Η στήλη σεβόμενη την ακρίβεια των προβλέψεων των επενδυτών στα παράγωγα και έχοντας κατά νου τη σημασία που δίνουν οι ισχυροί θεσμικοί στις μετοχές του 25αρη, «αγνοώντας» συναλλακτικά τις μετοχές έξω από αυτόν, αναφέρεται στο ΧΑ μέσα από τις τιμές του 25άρη. Εκτιμούμε λοιπόν ότι αυτή τη βδομάδα μπορεί να έχουμε πάνω από μια καθοδική συνεδρίαση, για λόγους που δεν θα έχουν σχέση με τις εξελίξεις στο κυβερνητικό μηχανισμό. Οι ξένοι θεσμικοί που αύξησαν τα θέσεις τους σε μετοχές του δείκτη των blue chip, έπαψαν να ανησυχούν ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές και δεν χρησιμοποιούν το πολιτικό μικροσκόπιο των εγχώριων επενδυτών, αλλά προτιμούν να παρατηρούν την πορεία των αποδόσεων των νέων ελληνικών δεκαετών ομολόγων. Αυτές την περασμένη εβδομάδα έπεσαν 49 μονάδες βάσης και έφθασαν το 5,77% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010!

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το βασικό χαρακτηριστικό της Ελληνικής Αγοράς, από τις αρχές του μήνα, είναι η δυναμική του Τραπεζικού κλάδου που μετά τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών, η συμμετοχή του σε αυτούς έχει ιδιαίτερα αυξημένη βαρύτητα. Το ΧΑ γίνεται ξανά «Τραπεζοκεντρικό» και το μεγαλύτερο ποσοστό του ιδιαίτερα αυξημένου ημερήσιου τζίρου θα αφορά πια τις Τραπεζικές μετοχές.

Ο Τραπεζικός δείκτης διέσπασε τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (183 μονάδες), ενώ άφησε πίσω του, οριακά, την επόμενη αντίσταση των 191 μονάδων (πτωτικό "gap" από 11/4 ) κινούμενος προς την σημαντική αντίσταση των 200 μονάδων, ενώ στήριξη θα δώσει ο ΚΜΟ 200 ημερών. Οι σχεδόν καθημερινές, εκθέσεις ξένων οίκων με αναβαθμίσεις για τις Τράπεζες, προϊδεάζουν για τη συνέχεια. Άλλωστε οι κεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών (Alpha Bank 9,7 δισ. ευρώ, Εθνική 10,25 δισ., Πειραιώς 11,78 δισ. και Eurobank 6,18 δισ.) αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 46,0% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, ενώ στην συνεδρίαση της Παρασκευής οι τίτλοι των ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, Πειραιώς και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 78% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Από εκεί που δεν έβλεπαν τους λόγους για την άνοδο του ΧΑ στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, πέρασαν στην άποψη πως το rebound από τα χαμηλά στις 19/5 ήταν φούσκα και αποτέλεσμα του rebalancing. Όμως μετά την πρώτη εβδομάδα του τελευταίου μήνα του πρώτου εξαμήνου και του δεύτερου τριμήνου  οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές βλέπουν ότι οι τιμές θα προσεγγίσουν τα υψηλά για το 2014. Αυτά σημειώθηκαν δυο μέρες στη σειρά στις 18 και 19 Μαρτίου και ήταν πάνω από τις 445 μονάδες. Ωστόσο σε κλείσιμο το ανώτερο επίπεδο ήταν στις 442,39 μονάδες.

Οι αγορές της Ευρώπης που «αγνόησαν» χθες την αργία που ίσχυσε στην Ελλάδα, το Όσλο, την Ελβετία την Αυστρία και δυο τρεις άλλες μικρότερες, κινήθηκαν ανοδικά. Καθώς οι επενδυτές μελέτησαν και αποφάσισαν ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ θα λειτουργήσουν ευνοϊκά  για την ανάληψη κινδύνου σε μετοχές του ευρώ. Έτσι  ο DAX είχε κέρδη και νέα ιστορικά υψηλά, γιατί τα μέτρα της ΕΚΤ θα κρατήσουν τις αποδόσεις τόσο χαμηλά ώστε να παραμείνουν οι μετοχές εταιριών, που μπορούν να εμφανίζουν άνοδο της κερδοφορίας τους,  το μόνο επενδυτικό λιμάνι που θα μπορέσει να δώσει στους κεφαλαιούχους κάτι καλύτερο από το +2% των ομολόγων στην ευρωζώνη.

Νέο υψηλό έγραψε και ο S&P500 μετά εβδομαδιαία άνοδο +1,3% που του χάρισε απόδοση για το 2014 +5,5%. Άρα το διεθνές κλίμα και οι αγορές της Ισπανίας της Ιταλίας αλλά και των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων όπως ο DAX +0,21%, o CAC +0,17% αλλά και ο FTSE100 με το +0,24% υπογραμμίζουν την αισιοδοξία που προκάλεσε η EKT την περασμένη εβδομάδα.

Οι μετοχές στην Ασία οδηγήθηκαν σε υψηλά τριετίας σήμερα Τρίτη, με βάση την αυξανόμενη αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και το ρεκόρ νεότερων υψηλών στη Wall Street, που βοήθησε στην άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα ΗΠΑ και στο δολάριο.

Η νομισματική πολιτική της χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα έχει συμβάλλει σε παγκόσμιο επίπεδο στην αύξηση της διάθεσης για τοποθετήσεις σε αξίες υψηλού κινδύνου, μετά από μια αισιόδοξη έκθεση για τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ εκτός του αγροτικού τομέα, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, και έδωσε περαιτέρω ώθηση. Στη Wall Street τη Δευτέρα ο S&P 500 σημείωσε το τέταρτο συνεχόμενο ρεκόρ υψηλού κλεισίματος και ο Dow το τρίτο του.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Σταθεροποιητικά, με ελαφρώς ανοδικά πρόσημα έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να βρίσκεται περισσότερο σε ρυθμούς... θεατή των επιχειρηματικών εξελίξεων, ελλείψει ανακοινώσεων για την πορεία της οικονομίας.
 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 16.943,10 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  σημείωσε  άνοδο 0,34% στις 4.336,24 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,09% στις 1.951,27 μονάδες.
 
Στο ταμπλό, η Tyson υποχώρησε κατά 5,5%, με την αγορά να μην επικροτεί τη νέα αυξημένη προσφορά που κατέθεσε η εταιρεία για την απόκτηση της Hillshire. Η νέα προσφορά αναμένεται να φτάσει τα 63 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά. Η μετοχή της Hillshire κέρδισε 5,4%.
 
Στον αντίποδα, η Family Dollar ενισχύθηκε κατά 14%, μετά την ανακοίνωση ότι ο C. Icahn και ομάδα επενδυτών αγόρασαν 10,7 εκατ. μετοχές και options έναντι του ποσού των 265,8 εκατ. δολαρίων.
 
Κέρδη 1,5% κατέγραψε η Apple, με την αγορά να αναζητά την επόμενη μέρα μετά την διάσπαση της μετοχής με αναλογία 7 προς 1. Η νέα τιμή της μετοχής κινείται πλέον στα 92,77 δολάρια.

Ενδεικτικό της σταθεροποιητικής τάσης χθες ήταν ότι πέντε στους δέκα κύριους κλάδους του S&P 500 ενισχύθηκαν, με τον βιομηχανικό κλάδο να κλείνει στο +0,5% και τον κλάδο κοινής ωφελείας στο -0,8%.

Ευρώπη

Μετά από μια ουδέτερη συνεδρίαση, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν τελικά με μικτά πρόσημα, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε διαδικασία αποτίμησης των συνεπειών που θα έχουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,24% στις 6.875 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,21% στις 10.009 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε  πτώση 0,17% στις 4.589 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,2% στις 347,89 μονάδες. Από τις 11 δυτικοευρωπαϊκές αγορές που ήταν χθες ανοιχτές, οι οκτώ σημείωσαν άνοδο.

Κλειστές παρέμειναν οι αγορές της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Δανίας, της Ελλάδας, της Νορβηγίας, της Κύπρου, της Ουγγαρίας και της Ουκρανίας λόγω της εορτής της Πεντηκοστής.

Στο ταμπλό, η Banco Popular Espanol ενισχύθηκε κατά 4,1%, μετά την αναβάθμιση της από την JP Morgan σε overweight, από neutral προηγουμένως.

Στον αντίποδα, η Gecina υποχώρησε κατά 2,9%, με την αγορά να μη δέχεται θετικά την εξέλιξη ότι ομάδα επενδυτών, ανάμεσα στους οποίους και η Blackstone, θα αγοράσει 16,8 εκατ. μετοχές της εταιρείας έναντι του ποσού των 92 ευρώ η κάθεμια.

Στο -1,8% βρέθηκε η Lloyds, μετά την ανακοίνωση ότι η TSB Bank θα πουλήσει 125 εκατ. μετοχές, ή το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της βρετανικής τράπεζες, στο εύρος τιμών των 220 πενών με 290 πενών.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 8,5 μονάδες, από 12 μονάδες τον Μάιο. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί ο δείκτης στις 13,2 μονάδες.

ΧΑ

Η τρίτη στη σειρά ανοδική  εβδομάδα ήταν η πρώτη του Ιουνίου και μάλιστα οι θεσμικοί που οδηγούν την άνοδο σε αυτή έβαλαν μπροστά το ίδιο σύστημα των τεσσάρων ανοδικών και της μιας πτωτικής για να πάρουν ανάσα οι τιμές. Ωστόσο υπήρξαν αρκετές διαφορές αυτής της εβδομαδιαίας ανόδου από τις δυο προηγούμενες που για όσους υπολογίζουν τη στατιστική προϊστορία ήταν σημαντικές και υπογραμμίζουν την ισχυροποίηση της ανοδικής ορμής, αντί της εξάντλησης που αρκετοί εγχώριοι αναλυτές περίμεναν.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη ανοδική εβδομάδα περιλάμβανε την εγγραφή του ελάχιστου των τελευταίων τριάντα ημερών στις 19 Μαΐου για τους βασικούς δείκτες και κατόπιν ακολούθησαν 14 συνεδριάσεις και οι 12 ήταν ανοδικές. Αυτές έφεραν τον 25άρη πάνω από τις 422 μονάδες και τον ΓΔ πάνω από τις 1300 την Παρασκευή 6 Ιουνίου. Σε αυτή την εβδομάδα ωστόσο οι θεσμικοί είχαν κατά νου την σημαντική ανακοίνωση της Πέμπτης από την πλευρά της ΕΚΤ γύρω από την αλλαγή της πολιτικής της.

Αφού αρμόδιοι και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι είχαν προαναγγείλει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη που παρέμεναν πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα που είχε ως στόχο η ΕΚΤ.  Τα μέτρα όλοι περίμεναν πως θα ήταν προς την κατεύθυνση της νομισματικής χαλάρωσης και υπέρ της δημιουργίας συνθηκών φθηνής ρευστότητας. Οι αγοραίοι θεωρούσαν ότι θα λειτουργήσουν υπέρ της ανόδου των τιμών των μετοχικών αξιών της ευρωζώνης και ειδικά της περιφέρειας της και υπέρ της εξασθένισης του κοινού νομίσματος στην αγορά συναλλάγματος. Τη Δευτέρα οι επενδυτές συνέχισαν την άνοδο με τη φόρα από την προηγούμενη βδομάδα που είχε φέρει κέρδη +4,5% στον ΓΔ και +5% στον 25άρη. Τα κέρδη των ΓΔ και 25άρη ήταν 1,8% και 1,6% αντίστοιχα και ο τζίρος ήταν ικανοποιητικός αφού ξεπέρασε τα 240 εκατ. ευρώ. Βασικό χαρακτηριστικό ήταν τα μεγάλα κέρδη κλάδων όπως των εταιριών Πετρελαίου– Αερίου +5,75%, Κατασκευές – Υλικά +4,24% και Τηλεπικοινωνιών +4,00% με τις τράπεζες σε ένα σεμνό +0,42% και ελάχιστους κλαδικού δείκτες σε πτώση. Την Τρίτη  οι πιέσεις έφεραν την καθοδική συνεδρίαση της εβδομάδας με χαμηλότερο τζίρο από την προηγούμενη μέρα και τις τράπεζες πάλι σε ρόλο κομπάρσου ως προς την κλαδική μεταβολή τους. Οι τιμές των βασικών δεικτών επέστρεψαν στα επίπεδα της Παρασκευής 30 Μαΐου αλλά το ακριβώς αντίθετο έκανε η συνεδρίαση της Τετάρτης που με ακόμα μικρότερο τζίρο οδήγησε τους δείκτες στα επίπεδα του κλεισίματος της Δευτέρας. 

Θα λέγαμε λοιπόν ότι οι θεσμικοί ταλάντωσαν τις τιμές ως την Τετάρτη σαν προετοιμασία του ταμπλό της Αθήνας για να υποδεχθεί τις αποφάσεις της ΕΚΤ και μόλις αυτές αποκαλύφτηκαν από τον κ Ντράγκι ξέσπασαν  σε εντολές αγοράς που την Πέμπτη έδωσαν κέρδη +2,96% στον 25άρη με οδηγούς τις τραπεζικές μετοχές και την Παρασκευή ομοίως άνοδο +1,83% στον δείκτη των blue chip ενώ βοήθεια σημαντική έδωσαν τα κέρδη των ΟΤΕ ΜΠΕΛΑ και ΦΦΓΚΡΠ.

Οι τακτικοί αναγνώστες αναγνωρίζουν τις αλλαγές που έχουν γίνει στον πίνακα που συνοδεύει το σχόλιο της εβδομάδας και οφείλονται σε μετακινήσεις μετοχών στους δυο δείκτες που απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό του ημερήσιου τζίρου. Οι τράπεζες αποτελούν πάλι τον σκληρό πυρήνα του 25άρη και στην εβδομάδα που πέρασε μόνο μια μέρα δεν ήταν οι τέσσερις «συστημικές» στην πρώτη τετράδα της κατάταξης με τον καλύτερο ημερήσιο τζίρο. Οι επιμέρους μετοχές του 25άρη στην εβδομάδα που πέρασε κατάφεραν  να οδηγήσουν τους δείκτες σε υψηλό εβδομάδας και τελευταίων τριάντα ημερών και αξίζει να παρατηρηθεί η στήλη που δείχνει την απόσταση της κάθε μιας από το μέγιστο μήνα. Αφού έτσι φαίνεται, ποιες έχουν το φρεσκότερο ανοδικό momentum. Η εβδομάδα αυτή λειτούργησε επίσης για να εξατμιστούν ακόμα περισσότερο οι απώλειες του δεύτερου τριμήνου με αποτέλεσμα η απόδοση έτους για τον ΓΔ να είναι πάλι διψήφια αφού είχε φθάσει τον Μάιο να είναι αρνητική. Ξεχώρισαν για το εβδομαδιαίο τους άλμα οι ΜΠΕΛΑ +16,1%, ΕΥΠΡΟ +13,4%, ΟΤΕ +11,8%, και ΤΙΤΚ +11,4%, ΕΛΠΕ +10,9%, ΦΦΓΚΡΠ +10,8%,  ΕΤΕ +10,7%, και ΑΛΦΑ +10,14%. Σε ότι αφορά τις καθοδικές μετοχές εντοπίσαμε την ΒΙΟ που δεν «άρεσε» η είσοδός της στον 25άρη με πτώση -6,2%, την ΕΥΔΑΠ -1,7% και τις ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓ που εμφάνισαν οριακές απώλειες.

Ο δείκτης των θεσμικών και των blue chip στο 2014 μετά την εβδομάδα του Ιουνίου κερδίζει 9,8% αλλά επειδή μερικά δεικτοβαρή blue chip έχουν μεγάλες απώλειες είναι πολλά εκείνα που κερδίζουν πάνω από 12% που είναι η επίδοση του μέσου όρου. Αυτά αλφαβητικά είναι ΑΛΦΑ +20,4%, ΒΙΟ +17,1%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +13,6% ΔΕΗ +11,67%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +28,6% ΕΥΔΑΠ +20,5%, ΕΧΑΕ +13,4%, ΙΝΛΟΤ +15,2% ΦΦΓΚΡΠ +36,3% ΜΕΤΚ +19,4% ΜΙΓ +26,3%, ΜΥΤΙΛ +19,9% ΟΠΑΠ +29,3% ΟΤΕ +21,1%, ΠΕΙΡ +26,1% και ΤΙΤΚ +25%. Παρατηρείται εύκολα πως με την κυκλικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος το πρώτο έναντι του δεύτερου τριμήνου, έχουμε πολλά blue chip με ετήσια επίδοση καλή, αλλά λιγότερα με ανοδικό momentum τώρα.

Τεχνική ανάλυση

Με κλείσιμο στις 422,4 μονάδες για τον FTSE25, το ΣΜΕ Ιουνίου οδηγήθηκε σε εκκαθάριση στις 419,25. Ήτοι, τρεις μονάδες κάτω από τον υποκείμενο δείκτη. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα για την εκκαθάριση του ΣΜΕ του επόμενου μήνα, του Ιουλίου, που ορίστηκε στις 418,75 μονάδες.

Αν παρατηρήσουμε το διάγραμμα του 25αρη από την αρχή του Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, τότε με δεδομένη την διάθεση των traders να δώσουν discount στα ΣΜΕ, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν τα επίπεδα τιμών που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίσταση στο 25άρη σήμερα ή αύριο και είναι στη ζώνη τιμών που ακούμπησαν οι θεσμικοί το δείκτη την Παρασκευή. 

Αναφερόμαστε στην συστοιχία των συνεδριάσεων του Ιανουαρίου που όρισαν το πρώτο υψηλό έτους στον 25άρη. Από αυτά τα επίπεδα ξεκίνησε μετά μια πτώση που έφερε τον 25άρη ως τις 370 μονάδες. Η πρώτη συνεδρίαση που μετρά στατιστικά στον σχηματισμό της τρέχουσας πιθανής αντίστασης ήταν εκείνη στις 9 Ιανουαρίου που ο 25άρης με ελάχιστο τις 415,54 μονάδες και μέγιστο τις 424,24 έκλεισε με άνοδο +0,90% στις 424,22. Την επόμενη 10/1 είχε ελάχιστο μέρας τις 420,24 και μέγιστο τις 428,64 αλλά έκλεισε στις 425,05 μονάδες και την επόμενη στις 13/1 είχε ελάχιστο στις 419,22 μέγιστο στις 425,95 και έκλεισε στις 423,24. Με βάση τα ελάχιστα αυτών των συνεδριάσεων ο δείκτης έχει εισέλθει στο κάτω μέρος της ζώνης που ήταν η πρώτη οροφή του το 2014 σε μια άνοδο που άρχισε από τις 23/12/2013.

Αν αναζητήσουμε επιβεβαίωση αυτής της οροφής ως στατιστικό δεδομένο που το έλαβαν υπόψη οι θεσμικοί αργότερα θα διαπιστώσουμε ότι τα επίπεδα των 424 μονάδων αποτέλεσαν κλεισίματα σε συνεδριάσεις που τις διαδέχθηκαν ανοδικά rebound ήταν λοιπόν επίπεδα στήριξης σε φάσεις που ο δείκτης υποχωρούσε από ψηλότερα επίπεδα. Αναφερόμαστε στις συνεδριάσεις του Μαρτίου που έλαβαν χώρα στις 14/3 και στις 27/3  με κλεισίματα αντίστοιχα στις 424,25 και 424,2 μονάδες.   .

Σήμερα

Οι μετοχές στην Ασία οδηγήθηκαν σε υψηλά τριετίας σήμερα Τρίτη, με βάση την αυξανόμενη αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και το ρεκόρ νεότερων υψηλών στη Wall Street, που βοήθησε στην άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα ΗΠΑ και στο δολάριο.

Η νομισματική πολιτική της χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα έχει συμβάλλει σε παγκόσμιο επίπεδο στην αύξηση της διάθεσης για τοποθετήσεις σε αξίες υψηλού κινδύνου, μετά από μια αισιόδοξη έκθεση για τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ εκτός του αγροτικού τομέα, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, και έδωσε περαιτέρω ώθηση. Στη Wall Street τη Δευτέρα ο S&P 500 σημείωσε το τέταρτο συνεχόμενο ρεκόρ υψηλού κλεισίματος και ο Dow το τρίτο του.
 
Υπήρξε υποτονική αντίδραση της αγοράς στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα που κυκλοφόρησε νωρίτερα σήμερα, καθώς παρέμεινε εντός της ζώνης που δηλώνουν ως προτιμητέα οι κυβερνόντες. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Κίνας αυξήθηκε 2,5% το Μάιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν 1,4%.

Πρόσφατα δεδομένα για την παγκόσμια παραγωγή έχουν σε μεγάλο βαθμό εμφανίσει βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, με τις εξαγωγές της Κίνας να παρουσιάζουν επίσης ένα άλμα το Μάιο.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 6:30 ώρα Ελλάδας ήταν +0,2%, μετά την επαφή με τις 493.19 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2011. Οι δε μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν 0,4%.

Ο Nikkei του Τόκιο θέλησε να «αντισταθεί» στην γενικότερη ανοδική τάση και έχασε 0,4%, αφού οι ρευστοποιήσεις τον εμπόδισαν να προχωρήσει ψηλότερα μετά το υψηλό τριών μηνών που σημείωσε τη Δευτέρα.

Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να κυριαρχούν στην κεντρική σκηνή μετά την περικοπή έκπληξη στα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα του Μεξικού και την επέκταση του προγράμματος παρέμβασης της Βραζιλίας στην αγορά συναλλάγματος  την περασμένη εβδομάδα. Πολλοί προσδοκούν από την κορεατική κεντρική τράπεζα να εντείνει παρεμβάσεις στη σχέση ανταλλαγής με το δολάριο.

Το δολάριο συνέχισε να επωφελείται από την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Ο δείκτης δολαρίου ήταν σταθερός μετά την άνοδο 0,2% τη Δευτέρα. Επίσης έναντι του γιεν υπήρξε μικρή διαφοροποίηση με το δολάριο να αγοράζει 102,36 γεν. Το ευρώ ήταν επίσης επίπεδο στα 1,3588 δολάρια μετά την βουτιά κατά περίπου 0,4% τη Δευτέρα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Η ΕΚΤ και ο κ. Ντράγκι δεν απογοήτευσαν τις Αγορές με τις αποφάσεις τους την Πέμπτη, με αποτέλεσμα την διατήρηση αρκετών διεθνών Αγορών στα ιστορικά υψηλά και κίνηση επάνω από τις 1300 μονάδες για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, που μπορεί πια να 'κοιτάζει' προς τα προηγούμενα υψηλά των 1380 μονάδων, ενώ και οι τιμές των Ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά.

Το νέο χαρακτηριστικό της Ελληνικής Αγοράς, από τις αρχές του μήνα, είναι η δυναμική του Τραπεζικού κλάδου που μετά τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών, η συμμετοχή του σε αυτούς είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Το ΧΑ ξαναγίνεται Τραπεζοκεντρικό και η πλειοψηφία του ιδιαίτερα αυξημένου ημερήσιου τζίρου θα αφορά πια τις Τραπεζικές μετοχές.

Ο Τραπεζικός δείκτης διέσπασε τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (183 μονάδες), ενώ άφησε πίσω του, οριακά, την επόμενη αντίσταση των 191 μονάδων (πτωτικό "gap" από 11/4 ) κινούμενος προς την σημαντική αντίσταση των 200 μονάδων, ενώ στήριξη θα δώσει ο ΚΜΟ 200 ημερών. Οι καθημερινές, σχεδόν, εκθέσεις ξένων οίκων με αναβαθμίσεις για τις Τράπεζες, μας προϊδεάζουν για τη συνέχεια.

Για τον Γενικό Δείκτη που έχει αφήσει ανοδικό "gap" στις 1251 μονάδες, είναι λογική μια αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών που θα τον οδηγήσει σε αυτή την περιοχή, πριν επιχειρήσει κίνηση πάνω από τις 1310 μονάδες και προς τις προηγούμενες κορυφές (1350 και 1380 μονάδες).

Το πολιτικό τοπίο θα συνεχίσει να μας απασχολεί καθώς περιμένουμε τον ανασχηματισμό, με την Αγορά να περιμένει να δει τον νέο Υπουργό οικονομικών, καθώς και τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο για τις Ελληνικές εταιρείες όπως φαίνεται από τη συμμετοχή των funds στο επικείμενο roadshow στη Ν Υόρκη (11 και 12 Ιουνίου) με 26 εισηγμένες, ενώ οι εκδόσεις ομολόγων από Ελληνικές εταιρείες συνεχίζονται (ακολουθεί της Alpha Bank).

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.

Ο επικείμενος ανασχηματισμός της Κυβέρνησης και οι κινήσεις της ΕΚΤ (μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,15% και παροχή ρευστότητας €400 δισ. σε μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων) αποτελέσαν τις σημαντικότερες εξελίξεις την εβδομάδα που διανύσαμε. Στο εσωτερικό, η μείωση του κόστους χρήματος για τις Τράπεζες, σε συνδυασμό με τη σταδιακή άμβλυνση της πολιτικής αβεβαιότητας, διατηρήσαν αμείωτο το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις μετοχές του κλάδου, με τη μέση μικτή συναλλακτική δραστηριότητα του συνόλου της Αγοράς να υπερβαίνει τα €230 εκατ.

Αξίζει να αναφερθεί και η σημαντική υποχώρηση του spread των εγχώριων 10ετών Κρατικών χρεογράφων, έναντι των Γερμανικών στις 432 μονάδες (το χαμηλό των τελευταίων τεσσάρων ετών καταγράφηκε στις 09/04/14 και ήταν οι 420,4 μονάδες), τη στιγμή που η ΑΛΦΑ ξεκινά την προσεχή εβδομάδα, κύκλο παρουσιάσεων, για νέα 5ετή ομολογιακή έκδοση.

Στις 16/04/2010 που το spread των 10ετών Κρατικών χρεογράφων έχει κλείσει στις 428,78 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 1995,24 μονάδες, ο FTSE/Large Cap στις 974,96 μονάδες και ο δείκτης των Τραπεζών στις 2095,79 μονάδες. Βέβαια, τον Απρίλιο του 2010 η Ελλάδα δεν βρισκόταν κάτω από το "ζυγό" του Μνημονίου που της όρισαν οι πιστωτές της, η ανεργία ήταν στο 11,7% το Μάρτιο του 2010 (26,8% το Μάρτιο του 2014) και το ονομαστικό ΑΕΠ το προηγούμενο οικονομικό έτος, δηλαδή το 2009, είχε διαμορφωθεί στα €231 δισ. (€182 δισ. το 2013).

Ζητούμενο πλέον για την Κυβέρνηση, μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό, είναι η οικονομική ανάπτυξη της Χώρας και η ελάφρυνση του χρέους. Να υπενθυμίσουμε επίσης, ότι οι ξένοι ζητούν για τις όποιες αποφάσεις ληφθούν, είτε στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης, ή σε αυτό των νέων διαπραγματεύσεων για μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους να δεσμεύουν την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό όμως που θα πρέπει να καταστεί γνωστό στους ξένους πιστωτές και να αποτελεί βάσει της οιασδήποτε διαπραγμάτευσης, είναι ότι η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα έχει εξαντληθεί.

Ξένοι αναλυτές

S&P: Η ΕΚΤ βάζει σε ενέργεια τα μεγάλα όπλα

Στις 5 Ιουνίου η μηνιαία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξέδωσε μια δέσμη ισχυρών νέων, μη συμβατικών, μέτρων εκτός από την αναμενόμενη μείωση των βασικών επιτοκίων της πολιτικής. Όλα έχουν  στόχο την καταπολέμηση των αποπληθωριστικών πιέσεων και την ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού. Είναι σημαντικό, πως αυτή η δέσμη μέτρων είχε την ομόφωνη στήριξη του συνόλου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του  Διοικητή της γερμανικής Bundesbank Jens Weidmann. Πιστεύουμε ότι αυτές οι ανακοινώσεις - ειδικά η επιβεβαίωση ότι η ΕΚΤ προετοιμάζει ενεργά ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα  αγορών, στην αγορά των ABS - είναι πιθανό να δώσει ουσιαστική στήριξη στην ακόμη αδύναμη οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Λ. Παπαδήμου, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών. Στην κυβέρνηση μπαίνουν συνολικά 17 νέα πρόσωπα, οκτώ νέοι υπουργοί, ένας υπουργός αναπληρωτής και οκτώ νέοι υφυουργοί. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 45 υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ αυξήθηκε κατά τέσσερις υφυπουργούς εκ των οποίων δύο από τη ΝΔ και δύο από το ΠΑΣΟΚ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι σήμερα Τρίτη, στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα δημοσιοποιηθεί η έκθεσή του, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Μια ώρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, θα δώσει συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης. Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Καθώς οι οικονομικές αβεβαιότητες αρχίζουν να υποχωρούν, οι τάσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο φαίνεται να ανακάμπτουν, αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, με την οποία ξεκινά και πάλι την κάλυψη του κλάδου. Οπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, η πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση, η βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και η σταθεροποίηση των τάσεων στην ποιότητα των ενεργητικών δημιουργούν ισχυρά θεμέλια για την ανάκαμψη του κλάδου. Προσθέτει δε ότι οι προοπτικές είναι λαμπρές, αλλά το κλειδί είναι η εκτέλεση. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι οι τρεις τράπεζες που καλύπτει, ήτοι Alpha, Eurobank και Πειραιώς, είναι πλέον πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και έτοιμες να αποκαταστήσουν την κερδοφορία, αν και ακόμη δεν έχουν φέρει αποτελέσματα αναφορικά με τα σχέδια αναδιάρθρωσης.

Το Σάββατο 28 Ιουνίου, στις 10:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Eurobank Ergasias. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι η αύξηση του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου και η εκλογή νέων μελών στο δ.σ.

Τη μη διανομή μερίσματος αποφάσισε, μεταξύ άλλων, η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της MIG Real EstateΜΙΓΡΕ που συνεδρίασε χθες, Πέμπτη.

Την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στη Λευκορωσία θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, η Τακτική Γενική Συνέλευση της Sato Α.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014, στις 11:00.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού, η οποία τελικά μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες αποπληθωρισμού, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ. «Η κύρια πρόκληση, φυσικά, είναι ο χαμηλός και μειούμενος πληθωρισμός, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να κινούνται πτωτικά σε βραχυπρόθεσμο ως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε ο κ.  Νουαγέ σε ομιλία του στη Σύνοδο του Μόντρεαλ για την οικονομία.

Ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό 6,7% κατέγραψε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η ιαπωνική οικονομία, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Τόκιο. Στα μέσα Μαϊου η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η ανάπτυξη για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου έφτασε το 5,9%. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επωφελήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους από τις αγορές της τελευταίας στιγμής, πριν από την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων, τον Απρίλιο. Η κυβέρνηση αύξησε, για πρώτη φορά μέσα σε 17 χρόνια, τον φόρο επί των πωλήσεων στο 8%, από 5% που ήταν προηγουμένως.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών βρέθηκε χθες το αργό, ξεπερνώντας και πάλι τα 104 δολάρια. Οριακά υψηλότερα έκλεισε και το χρυσό, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή στήριξη στα 1.250 δολάρια. Ειδικότερα τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού ενισχύθηκαν 0,1% ή 1,40 δολάρια, τερματίζοντας στα 1.253,90 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο 1,7% ή 1,75 δολάρια, τερματίζοντας στα 104,41 δολάρια. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει σημειώσει το πετρέλαιο από τις 3 Μαρτίου.

Για υποχώρηση της Σόφιας υπό τη συνδυασμένη πίεση της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών κάνουν λόγο οι τοπικοί αναλυτές σχολιάζοντας τη διακοπή επί του αορίστου του εμπράκτου ξεκινήματος της κατασκευής του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου «Νότια Ροή» (South Stream), την οποία ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι ύστερα από συνάντηση με τρεις Αμερικανούς γερουσιαστές, ανάμεσα στους οποίους και ο γνωστός με τη σκληρή στάση του απέναντι στη Ρωσία Τζον Μακκέιν. Στην τελική συνέντευξη Τύπου στο υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας με τα τρία μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο κ. Ορεσάρσκι ανήγγειλε, ότι έχει δώσει εντολή να διακοπούν οι εργασίες έως ότου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέλλον του διεθνούς αγωγού, εξαιτίας του οποίου η Κομισιόν απείλησε πρόσφατα τη Βουλγαρία με ποινική διαδικασία.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα