«Μαύρο» σκηνικό στη Νέα Υόρκη

Αντιστάσεις έδειξε η τεχνολογία
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2004 00:01

ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ των προσδοκιών ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο, το νέο ιστορικό ρεκόρ του πετρελαίου και οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των πρεσβειών ΗΠΑ και Ισραήλ στο Oυζμπεκιστάν, έστησαν το χειρότερο σκηνικό για τη Wall Street στο τέλος της εβδομάδας.

Η μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ προκάλεσε ανησυχίες για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, ενώ οι επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ουζμπεκιστάν αναζωπύρωσαν τους φόβους για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων. Ωστόσο, τα υψηλά κέρδη από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Gilead Sciences Inc. προσέφεραν στήριγμα στο δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq.

Ο δείκτης Dow Jones αναμένεται να κλείσει τον Ιούλιο με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2003, ενώ ο Standard & Poor's 500 με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Δεκέμβριο του 2002.

Στην Ευρώπη, τα ισχυρά αποτελέσματα της Arcelor, της μεγαλύτερης στον κόσμο χαλυβουργίας, προσέφεραν κάποια δυναμική στις μετοχές, βοηθώντας την αγορά να αντιμετωπίσει τις πιέσεις από την Deutsche Bank, την τιμή-ρεκόρ του πετρελαίου και χαμηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 0,13%, κλείνοντας τελικά την εβδομάδα με κέρδη 1,7%, αν και σε επίπεδο μηνός εξακολουθεί να παρουσιάζει πτώση 1,5%. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,09%.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε 2,3%, καθώς η κορυφαία τράπεζα της Γερμανίας δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προβλέψεις, ανακοινώνοντας πτώση 30% στα τριμηνιαία κέρδη της.

Οι μετοχές του κλάδου κοινής ωφελείας, υγείας, ενέργειας και καταναλωτικών ειδών συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών με τις καλύτερες επιδόσεις. Ο κλάδος λιανικής έχει ενισχυθεί 15% φέτος, στηριζόμενος από τη σταθερή καταναλωτική ζήτηση, ενώ των εταιρειών κοινής ωφελείας έχει σημειώσει άνοδο περίπου 12%. «Χαμένες» είναι οι μετοχές τεχνολογίας, με το δείκτη του κλάδου να έχει χάσει περίπου 10% της αξίας του φέτος.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα