Χρ. Φώλιας: Δέσμευση για ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Γ’ ΚΠΣ

Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2004 12:17

Την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την ολοκλήρωση του έργου βιολογικού καθαρισμού Μυτιλήνης, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χρήστος Φώλιας. Στο πλαίσιο της σειράς περιοδειών στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας, ο Υφυπουργός επισκέφτηκε την πρωτεύουσα του νομού, Μυτιλήνη.

Η καλύτερη απορρόφηση των πόρων του Γ’ ΚΠΣ, ο σχεδιασμός ενόψει του Δ’ ΚΠΣ με βάση τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και ο νέος αναπτυξιακός νόμος μπορούν να ανοίξουν “παράθυρα στο μέλλον” για την ελληνική περιφέρεια, όπως τόνισε ο κ. Φώλιας, προς τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και των παραγωγικών τάξεων της Μυτιλήνης.

Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε, ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε για αποτελεσματική και ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Γ’ ΚΠΣ, με πλήρη διαφάνεια και επιτάχυνση των ρυθμών απορροφητικότητας, έστω και «στο παραπέντε».

Επίσης αναφέρθηκε στη σύνταξη -μέσα από ανοιχτό διάλογο με όλους τους παραγωγικούς φορείς- του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της περιόδου 2007 - 2013, και την αναδιαμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου. Το άνοιγμα του νέου κύκλου χρηματοδότησης των ΜΜΕ μέσω των ΠΕΠ από τον προσεχή Οκτώβριο, συμπλήρωσε τη σειρά δεσμεύσεων του κ. Φώλια.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, στη διάρκεια του διαλόγου με την τοπική κοινωνία, μίλησε για τις «χαμένες ευκαιρίες» του παρελθόντος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αντί να υπάρξει εμπιστοσύνη και στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αντί να μειωθεί η κρατική σπατάλη και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, άνοιξαν ’κερκόπορτες’ στη διαφθορά, στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, στις συνεχόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις». Αποτέλεσμα όλων αυτών, τόνισε, είναι οι περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες, ο εκτοπισμός χιλιάδων ΜΜΕ από την αγορά, ο υπερδανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τα κρυφά χρέη της οικονομίας, η συνεχής διεύρυνση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, η καθήλωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στο μηδέν.

Αναφερόμενος στους στόχους της Νέας Διακυβέρνησης, ο Υφυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά: «ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, τη διαπλοκή, τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, με το καθεστώς της ατιμωρησίας και της έλλειψης λογοδοσίας».

Συμπλήρωσε δε ότι ήδη με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων μπαίνουν τα πρώτα θεμέλια για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, αν και, όπως τόνισε δεν μπορούν να αλλάξουν τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη. «Μακάρι να είχαμε ένα μαγικό ραβδί για να το πετύχουμε. Δεν έχουμε μαγικό ραβδί, έχουμε όμως σταθερή και αταλάντευτη πολιτική βούληση να επιστρέψει η αξιοπιστία, η αξιοπρέπεια, η εμπιστοσύνη και το νοικοκύρεμα στη δημόσια ζωή της χώρας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα