Πτωτικά ξεκίνησαν οι ευρωαγορές

Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2014 10:29
UPD:10:41
REUTERS/PAWEL KOPCZYNSKI
Με απώλειες ξεκίνησαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, δείχνοντας έντονη μεταβλητότητα εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το οποίο και αναμένονται σημαντικές αποφάσεις. 
 
Στις 10:26, ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,19% στις 6.825 μονάδες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,22% στις 9.899 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,26% στις 4.492 μονάδες.
 
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 0,2% στις 342,92 μονάδες.
 
Στο ταμπλό, η Tesco ενισχύεται κατά 2%, καθώς οι πωλήσεις της το πρώτο τρίμηνο χρήσης υποχώρησαν λιγότερο του αναμενομένου. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι συγκρίσιμες πωλήσεις υποχώρησαν σε ετήσια βάση κατά 3,7% το πρώτο τρίμηνο χρήσης, καταγράφοντας ελαφρώς ηπιότερη πτώση έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών.
 
Στον αντίποδα, η Volkswagen υποχωρεί κατά 1,8%, με την αγορά να μην υποδέχεται θετικά την πώληση 2 εκατ. ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές της, ώστε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Scania. 
 
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή συνεδρίαση του διευθυντηρίου της ΕΚΤ. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου, που σήμερα ανέρχεται στο 0,25%, στο 0,15% ή 0,10%. Η παρέμβαση της ΕΚΤ δεν θα περιοριστεί όμως αυτή τη φορά μόνον σε αυτό το εργαλείο. Για τις τράπεζες εκείνες που «παρκάρουν» τα χρήματά τους στην ΕΚΤ, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί με αρνητικό πρόσημο, ώστε να αποδυναμωθεί το ευρώ στις αγορές συναλλάγματος και αφετέρου να προωθηθεί επιτέλους η υψηλή ρευστότητα που προσφέρει η ΕΚΤ στην ιδιωτική οικονομία. 
 
Σήμερα αναμένονται και τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, με τους αναλυτές να αναμένουν τον ρυθμό ανάπτυξης να παραμένει στο 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους. 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα