Περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ιαπωνία

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2001 13:55
UPD:14:27

H Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας(ΒΟJ) εξέπληξε σήμερα τις αγορές με την απόφασή της για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, την τέταρτη από την αρχή του έτους.

Η κίνηση της BOJ μπορεί να λειτούργησε θετικά για τις τιμές των ομολόγων και το χρηματιστήριο του Τόκιο, ωστόσο το γιεν υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τρεισήμισι μηνών έναντι του ευρώ, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ευκολότερος δανεισμός θα προκαλέσει την υποτίμηση του ιαπωνικού νομίσματος.

Ο διοικητής της BOJ είχε γίνει εδώ και καιρό αποδέκτης πιέσεων από τον πρωθυπουργό Κοϊζούμι για να στηρίξει με νομισματικά μέτρα τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η BOJ αποφάσισε να αγοράσει περισσότερα κυβερνητικά ομόλογα και να αυξήσει στα έξι τρισ. γιεν τα υποχρεωτικά διαθέσιμα των εμπορικών τραπεζών στην κεντρική τράπεζα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η BOJ με αυτές τις κινήσεις ουσιαστικά αγοράζει χρόνο. Με τα επιτόκια πλησίον στο μηδέν και τις εμπορικές τράπεζες να προσπαθούν να επιβιώσουν υπό το βάρος 350 δισ. δολαρίων επισφαλών δανείων, η «ένεση» της ρευστότητας είναι αμφιβόλου χρονικής διάρκειας, αν δε συνοδευτεί από διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα