Εμπορική: Μειωμένα κατά 33,4% τα προ φόρων κέρδη στο α' εξάμηνο

Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2004 17:15

Μειωμένα κατά 33,4% ήταν το α’ εξάμηνο του 2004 τα καθαρά προ φόρων κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, της Εμπορικής Τράπεζας και διαμορφώθηκαν στα 37,4 εκατ. ευρώ έναντι 56,2 εκατ. ευρώ το 2003.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, η αύξηση των λειτουργικών εσόδων κατά 34,5 εκατ. (+8,7%) στα 432,8 εκατ. ευρώ, αντισταθμίστηκε κυρίως από τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα κατά 37,4 εκατ. ευρώ (+12,7%) και τις αυξημένες προβλέψεις κατά 23,9 εκατ. ευρώ (+50%) που αφορούν κατά κύριο λόγο την αντιμετώπιση πιθανών επισφαλειών σε πιστοδοτήσεις.

Το πρώτο εξάμηνο του 2004, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 318,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8%, έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2003. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στον Όμιλο που ενσωματώνει τις εργασίες leasing, ήταν 3,5%, ενώ στην Τράπεζα ήταν 3,1%.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 77,1 εκατ. ευρώ παραμένοντας αμετάβλητα έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2003.

Τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις ανήλθαν σε 23,7 εκατ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας επισημαίνεται ότι η μείωση του χαρτοφυλακίου των μετοχών κατά 231,1 εκατ. ευρώ (-57%) μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2004, έναντι του πρώτου τριμήνου του 2004, αντανακλά την απόφαση της νέας Διοίκησης της Εμπορικής για μείωση της έκθεσης του Ομίλου σε κινδύνους από την πιθανή μεταβολή των τιμών των μετοχών. Στα πλαίσια αυτά ρευστοποιήθηκε σημαντικό ποσοστό του χαρτοφυλακίου μετοχών στους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Τα λειτουργικά έξοδα της Εμπορικής Τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο του 2004 παρουσίασαν αύξηση 12,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2003. Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν κατά 10,8% λόγω αύξησης της πρόβλεψης για κάλυψη του ελλείμματος του ασφαλιστικού ταμείου και της αναδρομικής ισχύος της Επιχειρησιακής Σύμβασης του 2003, ενώ μέρος της αύξησης αυτής λαμβάνει υπόψη και πρόβλεψη για αύξηση των μισθών σύμφωνα με τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τα λοιπά έξοδα Διοίκησης εμφανίζονται αυξημένα κατά 10,2%, ενσωματώνοντας και δαπάνες που σχετίζονται με την προώθηση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η νέα Διοίκηση προχώρησε σε καταγραφή των εκκρεμοτήτων που επηρεάζουν την οικονομική θέση του Ομίλου, εν όψει και της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Σε αυτή τη διαδικασία συνεκτιμήθηκε και η έκθεση που συνέταξε, κατόπιν σχετικής εντολής της Διοίκησης, διεθνής ελεγκτική εταιρεία.

Η αποτύπωση αυτών των εκκρεμοτήτων στο τέλος της τρέχουσας χρήσης εκτιμάται πως θα έχει αρνητική επίπτωση στα ίδια κεφάλαια μέχρι περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται επίσης, ότι η ζημιά ποσού 17,2 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση συμμετοχών και χρεογράφων της θυγατρικής Εμπορικής Κεφαλαίου που βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την Εμπορική Τράπεζα, καταχωρήθηκε ήδη απευθείας αφαιρετικά στα ίδια κεφάλαια του Ομίλου και αποτυπώθηκε στον ισολογισμό μετασχηματισμού με 31/05/2004 και στις οικονομικές καταστάσεις του α’ εξαμήνου.

Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3229/2004, η Τράπεζα και οι εταιρείες του Ομίλου προσδιόρισαν την πραγματική εμπορική αξία των ακινήτων τους, βασιζόμενες σε μελέτες δύο διαπιστευμένων εξειδικευμένων εταιρειών. Η υπεραξία που θα προκύψει και θα αποτυπωθεί στο τέλος της τρέχουσας χρήσης, υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί περίπου σε 200 εκατ. ευρώ και θα έχει θετική επίπτωση στα ίδια κεφάλαια του Ομίλου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, Γεώργιος Προβόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η νέα Διοίκηση υλοποιεί από τον Απρίλιο του 2004 ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανασύνταξης και ανάπτυξης του Ομίλου, αναλαμβάνοντας σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών, με στόχο τη δρομολόγηση λύσεων μέσα στο 2004 για όλα τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζει ο Όμιλος. Γίνεται συστηματική εργασία και έχουμε την πεποίθηση πως οι αλλαγές που προωθούνται θα έχουν σύντομα θετικά αποτελέσματα στην οργανική μας κερδοφορία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα