Προεξοφλημένη τρομοκρατία

Η Ν. Υόρκη άντεξε στις πιέσεις
Τρίτη, 03 Αυγούστου 2004 00:01
UPD:00:32

Ο ΦΟΒΟΣ νέας τρομοκρατικής επίθεσης ίσως να «βαραίνει» την οικονομία και τις αγορές, όχι όμως σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παρά την προειδοποίηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για νέο χτύπημα σε οικονομικό στόχο, μεταξύ των οποίων και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι αμερικανικές μετοχές δεν φάνηκαν να απομακρύνονται από τους καλοκαιρινούς ρυθμούς τους.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές θεωρούν ήδη αναπόφευκτη μία τρομοκρατική επίθεση, επομένως αυτού του είδους οι απειλές είναι πλέον κάτι γνώριμο γι' αυτούς.

«Μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, έχει δημιουργηθεί στην αγορά η πεποίθηση ότι είναι πολύ πιθανόν να συμβεί κάτι στις ΗΠΑ πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου», αναφέρει ο Ντόρσι Φαρ, οικονομολόγος της Wilmington Trust.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η άνοδος της τιμής πετρελαίου σε νέα ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ, εξέλιξη που ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών.

Οι ζημίες των blue chips στη Wall Street περιορίστηκαν στην είδηση της θετικής κερδοφορίας από εταιρείες, όπως η Procter & Gamble, αλλά και των νέων ενθαρρυντικών στοιχείων για τη μεταποίηση.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν με πτώση, τερματίζοντας μία άνοδο τεσσάρων ημερών, εν μέσω ανησυχιών για νέα τρομοκρατική επίθεση. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με πτώση 0,1%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 με απώλειες 0,9%.

Εξαίρεση από το αρνητικό κλίμα παρουσιάζει η μετοχή της βρετανικής τράπεζας HSBC, η οποία ενισχύθηκε 3,2%, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματά της. Από τις υπόλοιπες μετοχές τραπεζών, αυτή της HBOS υποχώρησε 2,2%, από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλει αντιπροσφορά για την εξαγορά της Abbey National.

Η άνοδος της τιμής πετρελαίου σε νέα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ άσκησε πιέσεις στις μετοχές του τομέα αερομεταφορών και γενικότερα μεταφορών. Η μετοχή της British Airways, της Lufthansa και της Air France υποχώρησε άνω του 2%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα