Mικτή εικόνα στις ευρωαγορές

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2014 15:06
UPD:16:34
REUTERS/PAWEL KOPCZYNSKI
Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες τηρώντας στάση αναμονής για την προσεχή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Ωστόσο, στηρίγμα προσφέρουν τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από τη μεταποίηση της Κίνας, που επισκιάζουν την πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.
 
Στις 15:01, ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,30% στις 6.865 μονάδες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,41% στις 9.964 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση μόλις 0,01% στις 4.519 μονάδες.
 
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει κέρδη 0,3% στις 345,35 μονάδες.
 
Στο ταμπλό, η Νorske Oljeselskap κερίζει 5,2%, μετά την ανακοίνωση ότι συμφώνησε για την εξαγορά της Marathon Oil, έναντι του ποσού των 2,7 δισ. δολαρίων. 
 
Η Air France-KLM Group ενισχύεται κατά 1,8%, καθώς ανακοίνωσε πρόγραμμα περικοπών ύψους 1 δισ. ευρώ έως το 2015. 
 
Στον αντίποδα η BNP Paribas υποχωρεί κατά 1,1%, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της από την Goldman Sachs σε neutral, από buy νωρίτερα. 
 
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών διαμορφώθηκε ο δείκτης PMI Μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Μάιο, καθώς τα ισχυρά στοιχεία από τη Γερμανία απέτυχαν να αντισταθμίσουν τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Γαλλία.
 
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI της Μarkit διαμορφώθηκε στις 52,2 μονάδες το Μάιο, από 53,4 μονάδες τον Απρίλιο, καταδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό, τι αρχικά πιστευόταν τον περασμένο μήνα. 
 
Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν στις εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα οδηγηθεί στην ανάληψη δράσης τελικά ώστε να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα, η οποία στη Γαλλία φαίνεται να έχει εισέλθει σε φάση συρρίκνωσης. Η κρίσιμη συνεδρίαση είναι την Πέμπτη, 5 Ιουνίου, με τις αγορές πλέον να έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους εκεί.
 
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών το Μάιο, χάρη στην αύξηση των νέων παραγγελιών, ενισχύοντας τις προσδοκίες για υψηλότερη ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας. Όπως ανακοινώθηκε από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο επίσημος δείκτης PMI ανήλθε τον προηγούμενο μήνα στις 50,8 μονάδες από 50,4 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο. Επίσης, ο επιμέρους δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε στις 52,3 μονάδες, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο Νοέμβριο.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα