Προ των πυλών οι δόσεις 3,6 δισ. ευρώ

Στις συνθήκες βιωσιμότητας του χρέους και στα κενά - χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό- θα εστιάζει η έκθεση του Ταμείου
Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014 07:00
UPD:09:33
EPA/JIM LO SCALZO

Πιο δραστικά μέτρα για τη μείωση του χρέους πέραν της επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων και της μείωσης των επιτοκίων, φαίνεται πως προκρίνει το ΔΝΤ.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Οι συνθήκες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών είναι τα σημεία της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα οποία εστιάζει την προσοχή της η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που θα επαναληφθούν από τα μέσα Ιουλίου.

Σήμερα συνεδριάζει στην Ουάσιγκτον το Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση των δύο δόσεων, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, καθώς η εισήγηση του κλιμακίου που συμμετέχει στην τρόικα υπό τον Πολ Τόμσεν θα είναι θετική, αλλά με παρατηρήσεις και συστάσεις.

Σήμερα πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του κλιμακίου της τρόικας, που θα βασίζεται στις διαπιστώσεις και στα ευρήματα του πρόσφατου ελέγχου του περασμένου Μαρτίου, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα η αναλυτική έκθεση του ΔΝΤ.

Οι όποιες επισημάνσεις του Ταμείου θα αποτελέσουν την ατζέντα των δύσκολων διαπραγματεύσεων που ακολουθούν, συνολικά με την τρόικα, από τα μέσα Ιουλίου και θα κλιμακωθούν το Σεπτέμβριο που θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος έλεγχος.

Βιώσιμο, αλλά πώς;

Το κεντρικό θέμα στο οποίο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς είναι οι θέσεις του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος, οι οποίες θα είναι διαφορετικές από εκείνες που περιέχει η αντίστοιχη έκθεση της Κομισιόν.

Οι διαφορετικές θέσεις των δύο ισχυρών μελών της τρόικας αποτελούν ένα διαπραγματευτικό ατού για την κυβέρνηση, ώστε στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα μέτρα του δημόσιου χρέους να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δηλώσεις στελεχών του Οργανισμού κατά το προηγούμενο διάστημα έχουν αφήσει να εννοηθεί πως προκρίνουν πιο δραστικά μέτρα για τη μείωση του χρέους, πέραν της επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων και της μείωσης των επιτοκίων που προωθεί η Ευρωζώνη.

Φαίνεται δηλαδή πως το ΔΝΤ επιμένει στο νέο «κούρεμα» του χρέους, διαφορετικά δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι αποκλιμάκωσης που έχουν τεθεί. Εκτός κι αν οι στόχοι μεταβληθούν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Με βάση τους υφιστάμενους στόχους, το χρέος για να είναι βιώσιμο θα πρέπει το 2020 να είναι στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 κάτω από το 110% του ΑΕΠ, εκτιμήσεις οι οποίες αναθεωρούνται εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup της 5ης Μαΐου, η απόφαση για τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους θα ληφθεί στο πλαίσιο του περιοδικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας το φθινόπωρο και αφού περατωθούν οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) των συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ομως, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τότε θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις, την έναρξη των οποίων σηματοδοτεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, στην οποία θα αξιολογείται η επίδραση της εξέλιξης παραμέτρων όπως:

* Ο ρυθμός ανάπτυξης

* Τα δημοσιονομικά ελλείμματα

*  Τα πρωτογενή πλεονάσματα (δημοσιονομικό αποτέλεσμα χωρίς πληρωμές τόκων).

*  Το ύψος των επιτοκίων αναχρηματοδότησης του χρέους.

* Οι εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το ΔΝΤ και με βάση τις εκτιμήσεις που αναγράφονται στο Fiscal Monitor του Απριλίου, το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 174,7% το 2014, στο 171,3% το 2015, στο 162,5% το 2016, στο 153,7% το 2017 και στο 146,1% του ΑΕΠ το 2018.

Οι εκτιμήσεις αυτές απέχουν αισθητά από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που ξεκινούν από 4 μονάδες του ΑΕΠ το 2015 και φτάνουν στις 7 μονάδες του ΑΕΠ το 2018.

Τέλος, το ΔΝΤ θα επιμένει στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στις αποκρατικοποιήσεις και στην αποφυγή της δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Οι «μαύρες τρύπες»

Η έκθεση του ΔΝΤ θα προσδιορίζει παράλληλα και το δημοσιονομικό κενό του 2015 και των επόμενων ετών.

Η θέση της Κομισιόν, όπως αποτυπώθηκε στην αντίστοιχη έκθεση που εξέδωσε τον Απρίλιο, θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017 για να «κλείσουν» τα δημοσιονομικά κενά.

Εφόσον και το ΔΝΤ έχει παρόμοιες θέσεις, η κυβέρνηση θα έρθει σε δύσκολη θέση.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό, επισήμως κατά το ΔΝΤ η Ελλάδα έχει καλύψει τις ανάγκες της μέχρι και το Μάιο του 2015, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως το ΔΝΤ «βλέπει» κενό από τον Ιούνιο του 2015, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με νέο δάνειο είτε από τις αγορές, εάν αυτό όμως θα είναι εφικτό.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα