Μίνι ράλι στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2001 18:49
UPD:18:59

Με κέρδη που φτάνουν ή ξεπερνούν το 1% κινούνται οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Τα τρία μεγαλύτερα χρηματιστήρια Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι πρωταγωνιστούν στην άνοδο.

Διάχυτη είναι η αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκιά της, για να τονώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Η εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων σε Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία καθιστά σχεδόν βέβαιη τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, στις 30 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε τον Ιούλιο κατά 0,6%, έναντι αύξησης 0,1% τον Ιούνιο, ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 1,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο 21 μηνών. Ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,3% και κινήθηκε σε ετήσια βάση με ρυθμό 1,4%.

Η μείωση του πληθωρισμού, αποδίδεται κυρίως στην πτώση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων. Χαρακτηριστικά, ο δείκτης τιμών των καυσίμων σημείωσε υποχώρηση κατά 6,9%.

Στη Γαλλία, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 0,2%, ενώ σε ετήσια βάση παρέμεινε σταθερός στο 2,2%.

Στην Ισπανία, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός «έτρεχε» τον Ιούλιο με ρυθμούς 0,2%, και σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 3,7%, έναντι 4,2% τον Ιούνιο.

Τέλος, στη Γερμανία, οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν τον Ιούλιο με ρυθμούς 2,2%, έναντι 3,1% που ήταν τον Ιούνιο, ενώ σε μηνιαία βάση οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά 0,8% έναντι μείωσης 0,5% τον Ιούνιο.

Ιδιαιτέρως θετική είναι η πορεία της μετοχής της Deutsche Telekom, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, που ενισχύεται 5%, ύστερα από την ένταξή της στον κατάλογο των προτεινόμενων αγορών της Goldman Sachs.

Μεγάλα κέρδη σημειώνουν επίσης οι μετοχές της ΑΒΒ, της Renault και της ST Microelectronics. Ενισχυμένη είναι και η μετοχή της ελβετικής τράπεζας UBS που ανακοίνωσε ότι η μείωση κερδών της θα είναι μικρότερη από αυτή που αναμενόταν.

Αυτήν την ώρα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται κατά 1,43%, στις 5.508,70 μονάδες, και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης κατά 1,13%, και διαμορφώνεται στις 5.515,42 μονάδες. Ο CAC 40 του Παρισιού, σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,83%, στις 4.961 μονάδες.

Στο Αμστερντάμ ο δείκτης καταγράφει κέρδη 1,06%, στη Ζυρίχη 1,65%, στη Μαδρίτη 1,15% και στο Μιλάνο 0,78%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα