Δυναμική παρέμβαση ΟΠΕΚ

Αλλαξε το κλίμα στη Ν. Υόρκη
Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2004 00:01
UPD:09:47

ΕΚΤΟΝΩΘΗΚΑΝ οι πιέσεις στα αμερικανικά χρηματιστήρια μετά τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα αρχικά ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι μετοχές ανέκτησαν αρχικές απώλειες.

Εν μέσω αβεβαιότητας και ανησυχιών για τις επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη από το υψηλό κόστος πετρελαίου και με τους επενδυτές να βρίσκονται σε επιφυλακή αναζητώντας «έξοδο κινδύνου», οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες παρέμειναν βαθιά στο κόκκινο στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης πριν ανακτήσουν μέρος των αρχικών απωλειών τους μετά την ανακούφιση που προσέφεραν στην αγορά οι δηλώσεις του ΟΠΕΚ.

Το πετρέλαιο «χτυπάει» σε καθημερινή βάση ιστορικά υψηλά επίπεδα στις τελευταίες συνεδριάσεις λόγω ανησυχιών για στενότητα στη διεθνή προσφορά.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η διατήρηση των τιμών ενέργειας σε υψηλά επίπεδα θα πυροδοτήσει πληθωρισμό και θα περιορίσει τα εταιρικά κέρδη, ενώ παράλληλα θα πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες και θα εμποδίσει τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι ανησυχίες για το πόσο η διατήρηση του υψηλού ενεργειακού κόστους θα επηρεάσει την οικονομία αποτελούν μεγάλο πλήγμα για τις μετοχές, αλλά υπάρχει και άλλος φόβος, εκείνος της ανεργίας, εκτιμούν αναλυτές.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος, με κέρδη μόλις 0,04%, στις 10.123,56 μονάδες. Ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,24%, στις 1.854,99 μονάδες.

Σημαντική πτώση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους περισσότερους δείκτες να υποχωρούν πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα, καθώς δεν πρόλαβαν τις θετικές εξελίξεις του πετρελαίου.

Η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε 2,6%, καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τα υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη και εστίασαν την προσοχή τους στην προειδοποίηση για το κόστος και την προοπτική του ομίλου.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και η μετοχή της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, η οποία, παρότι ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου, παρέμεινε επιφυλακτική για τις προοπτικές του έτους.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε 0,8%, στις 975,8 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,17%, στις 11.010,02 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα