Τρίπτυχο-φωτιά

Επιδείνωση κλίματος στη Ν. Υόρκη
Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2004 00:01
UPD:10:10

ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ δέχθηκαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια, με την ανάφλεξη των τιμών του πετρελαίου διεθνώς σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί, εν όψει της ανακοίνωσης νέων στοιχείων για την ανεργία. To τρίπτυχο τρομοκρατία, κρίση στην Yukos και αδυναμία του ΟΠΕΚ εξακολουθεί να ταλανίζει τις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι ελπίδες για αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου εξανεμίσθηκαν στον απόηχο της νέας δυναμικής ανόδου που έδωσε η είδηση ότι η Ρωσία δέσμευσε πάλι τους λογαριασμούς της Yukos.

Η απρόσμενη μείωση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ έδωσε μικρή ώθηση στο άνοιγμα της αγοράς αλλά γρήγορα το σκηνικό αντεστράφη, καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τα οικονομικά θεμελιώδη και στράφηκαν στη νέα εκρηκτική άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Στην προθεσμιακή αγορά πετρελαίου της Ν. Υόρκης, το αμερικανικό αργό κατέρριψε νέο υψηλό ρεκόρ στα 44,45 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών για έλλειψη προσφοράς μετά τις νέες εξελίξεις στη Yukos.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική, λόγω των ανησυχιών για τη διεθνή ασφάλεια, για την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και τα εταιρικά κέρδη δευτέρου τριμήνου, ενώ το πετρέλαιο «κτυπά» σχεδόν καθημερινά νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, την τελευταία εβδομάδα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υπέστη απώλειες σε ποσοστό 1,61% και χάνοντας 163,48 μονάδες έκλεισε στις 9.963,03 μονάδες. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 έχασε 17,93 μονάδες, ή σε ποσοστό 1,63%, κλείνοντας στις 1080,70 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, απώλεσε 33,43 μονάδες, ή 1,8% και έκλεισε στις 1821,63 μονάδες.

Το κύμα ισχυρών εταιρικών κερδοφοριών από blue chips, όπως η ολλανδική ασφαλιστική ING, βοήθησαν τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα αλλά η επιστροφή των τιμών του πετρελαίου σε νέα ανοδική τροχιά επισκίασε το κλίμα της αγοράς.

Οι επενδυτές διατήρησαν τις δυνάμεις τους εν όψει της σημερινής ανακοίνωσης στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, προσδοκώντας σε ενδείξεις, ότι η ανάπτυξη θα είναι σταθερή στις ΗΠΑ.

Ομως την ίδια στιγμή το κλίμα ήταν επιφυλακτικό για το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων το επόμενο διάστημα. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 977,3 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα