To «Made in Germany» συνεχίζει να κυριαρχεί στο παγκόσμιο εμπόριο. Η Γερμανία ανεβαίνει διαρκώς στη διεθνή κατάταξη των πιο ελκυστικών χωρών για επενδύσεις. Διακρίνονται, όμως, και μαύρα σύννεφα.
Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας λογιστικού ελέγχου και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Ernst&Young (EY), ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί τη δυτική Ευρώπη ως την ελκυστικότερη περιοχή του πλανήτη για επενδύσεις. Όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα, η δυτική Ευρώπη είναι ελκυστικότερη από την Κίνα και την βόρεια Αμερική.
Και από τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, είναι η Γερμανία που συγκεντρώνει τους περισσότερες προτιμήσεις σε σύγκριση με τις άλλες χώρες. Το 40% των διεθνών μάνατζερ δηλώνει ότι προτιμά τη Γερμανία ως έδρα επενδυτικής δραστηριοποίησης. Ακολουθούν η Βρετανία με 22 και η Γαλλία με 11 βαθμούς.
Άριστες οι γερμανικές υποδομές
Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επενδυτές είναι «το ασφαλές περιβάλλον», λέει ο εκπρόσωπος της ΕΥ Πέτερ Ένγκλις, διευκρινίζοντας ότι η Γερμανία έχει τη φήμη μιας σταθερής χώρας, τόσο από πολιτική όσο και από νομική πλευρά. Βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και διαθέτει μια ελκυστική εσωτερική αγορά.
«Μολονότι παραπονιόμαστε για τα μποτιλιαρίσματα στον αυτοκινητόδρομο, οι υποδομές της Γερμανίας στο πεδίο των μεταφορών είναι άριστα ανεπτυγμένες. Και αυτό αφορά το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και τις αεροπορικές μεταφορές. Το επίπεδο εξειδίκευσης των εργαζομένων χαίρει υψηλής εκτίμησης. Το ίδιο θετικά αξιολογείται το κοινωνικό κλίμα και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές», λέει ο Πέτερ Ένγκλις.
Όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα, η Γερμανία είναι σήμερα η ισχυρότερη και ανταγωνιστικότερη οικονομία της Ευρώπης. Στην προτίμηση των επενδυτών διεθνώς, η Γερμανία έρχεται τέταρτη μετά την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Ωστόσο η δημοσκόπηση έλαβε χώρα κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, πριν από την κορύφωση της ουκρανικής κρίσης και στο μεταξύ η Ρωσία έχει υποχωρήσει στη σχετική κατάταξη. Και όπως επισημαίνει ο Πέτερ Ένγκλις: «Πιστεύω ότι μπορούμε να προβλέψουμε αυτή την εξέλιξη. Εάν λάβουμε υπόψη ότι τα βασικότερα κριτήρια για τη διενέργεια επενδύσεων είναι η πολιτική σταθερότητα και η νομική ασφάλεια, καθίσταται σαφές ότι έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα η εμπιστοσύνη προς τη ρωσική πολιτική και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης».
Τα μαύρα σύννεφα είναι ήδη ορατά
Δυσκολίες θα αντιμετωπίσει και η Γερμανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων. Ήδη παρατηρείται αύξηση του αριθμού των εταιρειών που σχεδιάζουν να μεταφέρουν εκτός Γερμανίας μέρος της οικονομικής τους δραστηριοποίησης. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που επεξεργάζονται τέτοιου είδους σχέδια έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2013 από το 11% στο 20%.
Ταυτόχρονα, μειώνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στη Γερμανία. Το σχετικό ποσοστό μειώθηκε από το 36% στο 27%.
Σύμφωνα με τον κ. Ένγκλις, η τάση αυτή δεν συνιστά ένδειξη δυσπιστίας, αλλά προειδοποιητικό μήνυμα. «Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις των επιχειρηματιών και των μάνατζερ για τη βελτίωση της κατάστασης. Θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα θετικότερο και πιο φιλικό στις καινοτομίες περιβάλλον. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι νέοι διεθνείς όμιλοι συγκροτούνται πλέον σε άλλες χώρες. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα της Google, Facebook και Alibaba. Πού είναι οι Γερμανοί; Πού είναι οι νέες γερμανικές τεχνολογίες; Δεν αρκεί να καθιστά κανείς οικονομικότερο τον κινητήρα ντίζελ», τονίζει ο εκπρόσωπος της EY.
Υπάρχουν επίσης και τα αρνητικά παραδείγματα που δυσφημούν τα καλά επιτεύγματα των Γερμανών μηχανολόγων. Ένα από αυτά είναι το φιάσκο του νέου αεροδρομίου του Βερολίνου που αναμένεται να λειτουργήσει με τρία χρόνια καθυστέρηση εξαιτίας κατασκευαστικών σφαλμάτων και θα έχει κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ περισσότερο.
Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανία βρίσκεται στο μικροσκόπιο πολλών κινεζικών εταιρειών που θέλουν να επενδύσουν. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν. Και αυτό είναι ένα από τα στοιχήματα που κερδίζει η Γερμανία ως έδρα επιχειρηματικής δραστηριοποίησης.
Πηγή: Deutsche Welle