Το αργό πετρέλαιο ενισχύεται λόγω εποχής, συνεχίζεται το πινγκ-πονγκ στον χρυσό

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014 19:20
UPD:19:20
REUTERS/HENRY ROMERO

του Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων, Saxo Bank

Η ύφεση του δείκτη εμπορευμάτων DJ-UBS δείχνει να φτάνει στο τέλος της, μετά από τρεις εβδομάδες πωλήσεων λόγω της διαδεδομένης ρευστοποίησης που σημειώθηκε στο σύνολο του γεωργικού τομέα. Για άλλη μια φορά, ο κλάδος είχε αρνητικές αποδόσεις την εβδομάδα που πέρασε, με προσαρμογή στα γεωργικά προϊόντα και συνεχιζόμενη αδυναμία στο καλαμπόκι και το σιτάρι. Τα βιομηχανικά μέταλλα συνεχίζουν να αναπληρώνουν το χαμένο έδαφος, με το νικέλιο και το αλουμίνιο να σημειώνουν σημαντική πρόοδο, και την ομάδα μετάλλων λευκόχρυσου να υποσκελίζει τα πολύτιμα μέταλλα καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την προσφορά παρατείνονται. Το αργό πετρέλαιο συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, αφού η εποχιακή αύξηση στη ζήτηση έρχεται να ενισχύσει τις ήδη υψηλές αποδόσεις του κλάδου λόγω της γεωπολιτικής αναταραχής.

Όσο οι μετοχές των ΗΠΑ εξακολουθούν να σημειώνουν υψηλές τιμές ρεκόρ, είναι πιθανό τα εμπορεύματα να υποστούν ορισμένες απώλειες εξαιτίας της ανάκαμψης και των διστακτικών κερδών του δολαρίου έναντι του ευρώ: το ζεύγος ισοτιμιών έφτασε σχεδόν το 1,40 στις 8 Μαΐου. Οι Ευρωεκλογές ενδέχεται να προκαλέσουν ορισμένους κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό, δεδομένου ότι οι αντιευρωπαϊστές αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά. Ταυτόχρονα, τα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν επιβράδυνση εντός της Ευρωζώνης, ενώ τα spread αποδόσεων ανάμεσα στις βασικές και τις μη βασικές χώρες διευρύνεται ξανά – μετά από τη σημαντικότερη μείωση των τελευταίων τριών, σχεδόν, ετών. Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές σε ευρώ και θα μπορούσαν να αποτελούν πρόδρομο για μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 5 Ιουνίου, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για μια ακόμα πιθανή βόμβα εκ μέρους του Mario Draghi, παρόμοια με τη δήλωση του «οτιδήποτε χρειάζεται» το καλοκαίρι του 2011.

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ο κλάδος των βιομηχανικών μετάλλων σημείωσε τις καλύτερες αποδόσεις, με το αλουμίνιο και τον χαλκό να ενισχύονται από τα στοιχεία της Κίνας και τις ενδείξεις για συνεχιζόμενη βελτίωση των στοιχείων κατοικίας και απασχόλησης των ΗΠΑ. Εντωμεταξύ, το νικέλιο αυξήθηκε μετά την πρόσφατη περίοδο των μεγάλων ρευστοποιήσεων, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την προσφορά σε ό,τι έχει να κάνει με την Ινδονησία και τη συνεχιζόμενη αναστολή της παραγωγής σε ένα ορυχείο στο Βάιλ της Νέας Καληδονίας, συνέχισαν να στηρίζουν τις τιμές.

Το αργό πετρέλαιο υποστηρίζεται από γεωπολιτικούς και εποχιακούς παράγοντες

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν ακόμα μια περίοδος θετικών αποτελεσμάτων για το αργό πετρέλαιο Brent και WTI. Αυτή η θετική δυναμική οφείλεται στην ετήσια αύξηση της ζήτησης από τα διυλιστήρια, καθώς η παραγωγή βενζίνης αυξάνεται, καθώς επίσης και από τις γεωπολιτικές ανησυχίες που προκαλούν κυρίως οι αναταραχές στην Ουκρανία και τη Λιβύη. Στις ΗΠΑ, το εβδομαδιαίο αποθεματικό συρρικνώθηκε κατά τον εντυπωσιακό όγκο των 7,23 εκατ. βαρελιών. Αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση τους τελευταίους τέσσερις μήνες και οφείλεται στις μειωμένες εισαγωγές και την αυξημένη ζήτηση από τα διυλιστήρια. Επιπλέον, την τιμή υποστήριξε και η άντληση αποθεματικού από το Κούσινγκ, την τεράστια εγκατάσταση αποθήκευσης στην Οκλαχόμα που λειτουργεί ως κόμβος παράδοσης για τα ΣΜΕ αργού πετρελαίου WTI της Νέας Υόρκης.

Το αργό WTI διαπραγματεύεται σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 100 και 105 USD ανά βαρέλι και ενδέχεται να δούμε ένα σημαντικό μέρος των κερδών να κλειδώνεται εφόσον το άνω όριο τεθεί υπό αμφισβήτηση. Ωστόσο προς το παρόν η δυναμική παραμένει θετική και τα hedge funds αυξάνουν τις καθαρές θέσεις αγοράς τους, μετά τη μείωση που σημειώθηκε στις αρχές Μαΐου.

Το φυσικό αέριο των ΗΠΑ πρέπει να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να προωθηθεί η μεγάλη παραγωγή

Κίνα και Ρωσία και υπέγραψαν τη μεγαλύτερη συμφωνία φυσικού αερίου μέχρι σήμερα, αλλά οι τιμές σε Ευρώπη και ΗΠΑ παραμένουν σχετικά χαμηλές. Στην Ευρώπη, τα ΣΜΕ φυσικού αερίου ICE Η.Β. έφτασαν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, ενώ τα αποθεματικά των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το προβλεπόμενο. Εξαιτίας του βαρύ χειμώνα που προηγήθηκε, τα αποθέματα αερίου παραμένουν περισσότερο από 40% χαμηλότερα από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών για αυτή την εποχή, και απαιτείται υψηλότερη τιμή προκειμένου οι παραγωγοί να διατηρήσουν την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα, αλλά και τα εργοστάσια ενέργειας να αλλάξουν τη λειτουργία τους από το αέριο στον άνθρακα. Ωστόσο, μέχρι τώρα οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για την αναπλήρωση των αποθεμάτων, καθώς η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας απαιτεί λιγότερα καύσιμα για τη λειτουργία των κλιματιστικών συγκριτικά με τον κρύο καιρό. Όσο διατηρούνται οι συγκεκριμένες συνθήκες, η ανασυγκρότηση των αποθεμάτων και η επίτευξη του στόχου των 3.500 δισ. κυβικών ποδιών που έχει θέσει η αμερικανική Energy Information Administration αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος της περιόδου έγχυσης τον Οκτώβριο.

Χρυσός (και άργυρος) συνεχίζουν το πινγκ-πονγκ μεταξύ στήριξης και αντίστασης

Τα πολύτιμα μέταλλα συνεχίζουν να κινούνται μεταξύ στήριξης και αντίστασης, με μόνα θετικά νέα το γεγονός ότι το εύρος τιμών δεν είναι δυνατόν να γίνει μικρότερο και ότι η προοπτική της μεταβολή διαφαίνεται στον ορίζοντα. Το μεγάλο ερώτημα, που αποτελεί και την αιτία που οι τιμές βρίσκονται εγκλωβισμένες σε αυτό το εύρος, είναι η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν στη συνέχεια. Απαιτείται να αποφασιστούν οι παράγοντες που θα αποτελέσουν τον οδηγό του κλάδου τη δεδομένη στιγμή. Οι συμμετοχές σε μετοχές για διαπραγματεύσιμα προϊόντα που υποστηρίζονται από τον φυσικό χρυσό συνεχίζουν να πιάνουν νέες χαμηλές τιμές ρεκόρ για τα τελευταία 4,5 έτη, ενώ η φυσική ζήτηση ενδέχεται να λάβει μια ώθηση από την αύξηση στην ινδική ζήτηση αργότερα μέσα στο έτος, εφόσον η νέα κυβέρνηση της χώρας χαλαρώσει τους περιορισμούς στις εισαγωγές. Με μόλις μία εβδομάδα με λιγότερες εργάσιμες ημέρες λόγω διακοπών (Η.Β. και ΗΠΑ) να απομένει, ο Μάιος φαίνεται να είναι ο μήνας με το χαμηλότερο εύρος διαπραγμάτευσης από το 2003. Έτσι, οι επενδυτές όλων των πλευρών ανυπομονούν για μια αύξηση στη μεταβλητότητα. Προσωπικά, διαβλέπω την πιθανότητα αυτής της μεταβολής μόνο στο πλαίσιο της τιμής, με κατεύθυνση είτε πάνω από τα 1315 είτε κάτω από τα 1277.

Οι ανησυχίες σχετικά με την προσφορά οδηγούν το παλλάδιο και τον λευκόχρυσο υψηλότερα

Η ομάδα μετάλλων λευκόχρυσου (PGM), αποτελούμενη από τον λευκόχρυσο και το παλλάδιο, συνεχίζει να σημειώνει υψηλές αποδόσεις καθώς οι ανησυχίες για τη διαθεσιμότητά τους λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας στα μεταλλεία της Νοτίου Αφρικής και το ενδεχόμενο επιπλέον κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας υποστηρίζουν την τιμή. Ως εκ τούτου, το παλλάδιο σημείωσε νέα υψηλή τιμή ρεκόρ για τους τελευταίους 33 μήνες, ενώ ο λευκόχρυσος έφτασε τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έτσι, ενώ οι καταναλωτές αρχίζουν να ανησυχούν για τη διαθεσιμότητα της προσφοράς κατά τους επόμενους μήνες, οι επενδυτικές συμμετοχές σε Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια που υποστηρίζονται από τον λευκόχρυσο και το παλλάδιο αγγίζουν νέες υψηλές τιμές ρεκόρ. Η τιμή του λευκόχρυσου αυτή τη στιγμή κυμαίνεται σχεδόν 13% πάνω από την τιμή του χρυσού, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα προοπτική το ποσοστό ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και το 15,5% που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, όταν ανακοινώθηκε η απεργία της Νοτίου Αφρικής.

Αποκλίνουσες επιδόσεις μεταξύ των βασικών καλλιεργειών

Η τιμή βασικών καλλιεργειών, όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι από τη μια πλευρά, και τη σόγια από την άλλη, κινήθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, με την τιμή των ΣΜΕ σόγιας νέας σοδειάς να ενισχύεται σημαντικά. Η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση για τη σόγια των ΗΠΑ, τόσο από τους εγχώριους μεταποιητές όσο και από τους εξαγωγείς, έχει οδηγήσει τα τρέχοντα αποθεματικά σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Το γεγονός αυτό αφήνει ελάχιστα περιθώρια απογοητεύσεων κατά τη διάρκεια της προσεχούς περιόδου φύτευσης και καλλιέργειας σόγιας, καθώς απαιτείται ρεκόρ παραγωγής για την ανασύσταση των αποθεμάτων την περίοδο 2014/15. Κατά συνέπεια, η σχετική τιμή της σόγιας έναντι του καλαμποκιού κυμαίνεται στα πιο ακριβά επίπεδα για τη συγκεκριμένη εποχή του έτους σε ορίζοντα δεκαετίας, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τις αποφάσεις φύτευσης των αγροτών υπέρ της σόγιας φέτος την άνοιξη. Σε περίπτωση που οι παραγωγοί αποφασίσουν να διαθέσουν ακόμη μεγαλύτερο τμήμα των εκτάσεων για την καλλιέργεια της σόγιας σε βάρος του καλαμποκιού, υπάρχει περίπτωση να δοθεί στήριξη στην τιμή, αφού οι προβλέψεις παραγωγής του καλαμποκιού θα πρέπει μάλλον να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα