Κύμα ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2004 18:51

ΙΣΧΥΡΑ πλήγματα δέχθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές από τη νέα άνοδο των τιμών πετρελαίου και τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε τον Ιούλιο μόλις 32.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 240.000 που ανέμεναν οι αναλυτές http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/08/06/944887.htm , ενώ η τιμή του αργού αναρριχήθηκε στο νέο επίπεδο – ρεκόρ των 44,77 δολαρίων ανά βαρέλι http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/08/06/944876.htm . Κατά τις απογευματινές συναλλαγές, ωστόσο, οι τιμές του μαύρου χρυσού εμφανίζουν ελαφρά υποχώρηση.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.337,9 μονάδες μειωμένος κατά 1,7%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.528,6 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,6% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.727,7 μονάδες με απώλειες 2,7%.

Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν και σήμερα οι μετοχές του κλάδου των αερομεταφορών λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του ενεργειακού κόστους. Η μετοχή του γαλλικού αερομεταφορέα Air France απώλεσε 5,8%. H γερμανική Lufthansa σημείωσε πτώση 3,86%.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας εν μέσω ανησυχιών ότι ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομίας εξαιτίας της σημαντικής ανόδου των τιμών πετρελαίου ίσως οδηγήσει σε περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών.

Η μετοχή της γερμανο-αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας DaimlerChrysler υποχώρησε κατά 3,5%. Ανάλογες απώλειες κατέγραψε και η μετοχική τιμή της φινλανδικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia.

Στον αντίποδα, σημαντική αύξηση κατά 4,2% σημείωσε η μετοχή της Barclays εν μέσω έντονης φημολογίας ότι ο αμερικανικός κολοσσός Citigroup σχεδιάζει να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της βρετανικής τράπεζας.

Εκπρόσωποι της Citigroup και της Barclays αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες οι οποίες δημοσιεύθηκαν και στην ιστοσελίδα της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας "Guardian".

Ενδοσυνεδριακά τα κέρδη της μετοχής της Barclays άγγιξαν το 11%, ενώ αντιθέτως ο τίτλος της Citigroup στη Νέα Υόρκη υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα