Εντός του έτους σε λειτουργία το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014 12:56
UPD:13:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Ο υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Σε λειτουργία τίθεται εντός του έτους το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ), το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, πρόκειται να αποτελέσει το πλέον σύγχρονο σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην Ευρώπη και αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο υλοποίησης έργων και επενδύσεων.

Αναλυτικότερα, με σχετική Υπουργική Απόφαση του κ. Μανιάτη ρυθμίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την υλοποίηση και λειτουργία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου για:

1. την πρόσβαση των πιστοποιημένων χρηστών
2. τις διαδικασίες Περιβαλλοντικής αδειοδότησης και υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) των έργων και δραστηριοτήτων
3. το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και την απόδοση σε κάθε έργο ή δραστηριότητα που αδειοδοτείται περιβαλλοντικά ενός μοναδικού χαρακτηριστικού κωδικού που καλείται Περιβαλλοντική Ταυτότητα (ΠΕΤ)
4. τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με ηλεκτρονικά μητρώα άλλων δημόσιων αρχών μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δηλώσεων υπαγωγής σε ΠΠΔ, καθώς και παρακολούθησης και διεκπεραίωσης της Έκδοσης του Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ), της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), των Αποφάσεων Ανανέωσης και Τροποποίησης των ΑΕΠΟ καθώς και της αξιολόγησης της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ).

Το υπουργείο Περιβάλλοντς αναφέρει ακόμη πως μέσω της ηλεκτρονικής διαχείρισης των ροών εργασίας και εγγράφων/εντύπων των διαδικασιών επιτυγχάνεται η σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου γεγονός που διευκολύνει τους υποψήφιους φορείς υλοποίησης έργων και καθιστά τη Διοίκηση αποδοτικότερη, αποτελεσματικότερη και πιο φιλική προς τις επενδύσεις. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα