Μπούντεσμπανκ: Δεν ευθύνεται η ΕΚΤ για τη χαμηλή ανάπτυξη

Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2004 11:41

Η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ευθύνεται για το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Μπούντεσμπανκ, Χέρμαν Ρέμσπεργκερ. Τόνισε, επίσης, ότι απαιτείται προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης απηύθυναν εκκλήσεις στην κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, προκειμένου να τονωθεί η γερμανική οικονομία.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Χανς Αϊχελ, δήλωσε ότι η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας δεν έχει ακόμη παγιωθεί σε βαθμό που να επιτρέπει περαιτέρω δημοσιονομικές περικοπές και πρόσθεσε ότι εξοικονόμηση περισσότερων πόρων θα γίνει όταν η ανάπτυξη δείξει διατηρήσιμη σε μεγαλύτερη βαθμό.

«Η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι πολύ αβέβαιη και στηρίζεται μόνο στη μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό. Αντιθέτως, η εγχώρια ζήτηση είναι πολύ χαμηλή και μόνο όταν τονωθεί θα ενισχύσει την ανάκαμψη της οικονομίας», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel». Το οικονομικό ινστιτούτο DIW εκτιμά ότι η ανάπτυξη κατά το β' τρίμηνο επιταχύνθηκε στο 0,5% έναντι 0,4% του α' τριμήνου. Τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα