Νέα πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη

«Πονοκέφαλος» οι υψηλές τιμές πετρελαίου
Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2004 18:57
UPD:18:59

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν και σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων παρά την ανάκαμψη των αγορών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/08/09/945529.htm .

Αρνητικά εξακολουθεί να επηρεάζει την ψυχολογία των επενδυτών η διατήρηση των τιμών πετρελαίου σε πολύ υψηλά επίπεδα. Κατά τις απογευματινές συναλλαγές οι τιμές του μαύρου χρυσού επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά με την τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη να διαμορφώνεται στα 44,38 δολάρια το βαρέλι, πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ των 44,77 δολαρίων που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα.

«Η τιμή του πετρελαίου περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες “ψαλιδίζοντας” τα έσοδα των (ευρωπαϊκών) εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Philips», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναλυτής της J.P. Morgan.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προηγούμενες προβλέψεις τους σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο, καθώς εκτιμούν ότι η σημαντική άνοδος των τιμών πετρελαίου θα οδηγήσει σε περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, στο χρονικό διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,9% σε ετήσια βάση, ενώ τον προηγούμενο μήνα προέβλεπαν ανάπτυξη κατά 4,2%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.314,4 μονάδες μειωμένος κατά 0,54%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.497,3 μονάδες με απώλειες 0,89% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.690,33 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1%.

Ενδοσυνεδριακά, οι παραπάνω δείκτες κατέγραψαν νέα αρνητικά ρεκόρ έτους.

Η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας Philips Electronics υποχώρησε κατά 1,65%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε για μία ακόμη συνεδρίαση και ο κλάδος των αερομεταφορών λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Η μετοχή της British Airways απώλεσε 3,76%, ενώ οι τίτλοι της Lufthansa και της Ryanair υποχώρησαν κατά 3,12% και 4% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα