Cosmote: Αύξηση κερδών κατά 26% στο α΄ εξάμηνο

Τρίτη, 10 Αυγούστου 2004 10:57
UPD:11:07

Σε 145 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2004 τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη της Cosmote σημειώνοντας αύξηση κατά 26% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Το περιθώριο καθαρού κέρδους του Ομίλου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2004 διαμορφώνεται σε 19,2%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί έως σήμερα. Τα κέρδη από τις εγχώριες λειτουργίες ενισχύθηκαν κατά 27% με το περιθώριο καθαρού κέρδους να διαμορφώνεται σε 18,9%.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 753 εκατ. ευρώ ενισχυμένος κατά 21% και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων τα 321 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 22% (συμπεριλαμβανομένων των περίπου 6,1 εκατ. ευρώ που αφορούν στη διαχείριση των θυγατρικών εταιριών κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ στη Βουλγαρία, Globul και την πΓΔΜ, COSMOFON).

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Cosmote, η συνεχής ισχυρή αύξηση της χρήσης στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις θετικές επιδόσεις της θυγατρικής της στην Αλβανία, AMC, αποτέλεσαν τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της εταιρείας και για το πρώτο εξάμηνο του 2004.

Πιο αναλυτικά, η συνολική αύξηση των εσόδων αποδίδεται κυρίως:

· στην αύξηση κατά 23,7% των συνολικών εσόδων από αερόχρονο και μηνιαία πάγια τέλη

· στην αύξηση κατά 20,2% των εσόδων από τα τέλη διασύνδεσης, στα οποία για πρώτη φορά περιλαμβάνονται 5,3 εκατ. ευρώ από έσοδα τελών διασύνδεσης για τον τερματισμό SMS.

· στα έσοδα από πωλήσεις συσκευών και αξεσουάρ, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, που αυξήθηκαν κατά 31,9% μετά την έναρξη της εμπορικής διάθεσης των υπηρεσιών i-mode® στις αρχές Ιουνίου και της διάθεσης νέων συσκευών, αποκλειστικά από την Cosmote.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, βασικό παράγοντα για τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης αποτελεί η σημαντική ενίσχυση της κίνησης στην Ελλάδα κατά περίπου 36% σε σχέση με πέρυσι. Οι μειώσεις των τιμολογίων που σημειώθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια με την εισαγωγή των νέων προγραμμάτων συμβολαίου προπληρωμένου χρόνου ομιλίας, απορροφήθηκαν από τη συνεχή αύξηση της κίνησης, σαφή ένδειξη της υφιστάμενης συνεχιζόμενης επίδρασης θετικής ελαστικότητας.

Τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων, στις οποίες περιλαμβάνονται κυρίως τα γραπτά μηνύματα SMS, τα μηνύματα πολυμέσων MMS, καθώς και άλλες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, ανέρχονται σε 88,15 εκατ. ευρώ και συμμετέχουν κατά 12,1% περίπου στο σύνολο των εσόδων από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και κατά 12,4% στα έσοδα από εγχώριες λειτουργίες. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2004 η εταιρεία διέθεσε κατ’ αποκλειστικότητα στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας το i-mode, την πιο δημοφιλή υπηρεσία Internet κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, με στόχο να εμπλουτίσει το εύρος των πρωτοποριακών υπηρεσιών δεδομένων που παρέχει και μελλοντικά να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή τους στα συνολικά έσοδα της εταιρείας. Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι πρώτες ενδείξεις από την ανταπόκριση του κοινού στη νέα υπηρεσία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τη μελλοντική πορεία του i-mode στην Ελλάδα.

Τα έσοδα της COSMOTE από διεθνή περιαγωγή εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 20% περίπου αντιπροσωπεύοντας το 1,8% του συνολικού κύκλου εργασιών. Κατά τη διάρκεια του Β΄ τριμήνου του έτους η COSMOTE υπέγραψε 21 νέες συμφωνίες περιαγωγής αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των σχετικών συμφωνιών σε 342 σε 160 χώρες (5 επιπλέον χώρες σε σχέση με το τέλος του Α’ τριμήνου του 2004).

Στην καρτοκινητή τηλεφωνία η υπηρεσία περιαγωγής παρέχεται σε 17 χώρες μέσω συμφωνιών με 25 δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, από την έναρξη της εμπορικής διάθεσης του i-mode (Ιούνιος 2004) μέχρι σήμερα η Εταιρία έχει υπογράψει 25 συμφωνίες σε 19 χώρες για την παροχή περιαγωγής για υπηρεσίες 2,5ης γενιάς (GPRS roaming).

Οι συνολικές επενδύσεις για τη συγκεκριμένη περίοδο, διαμορφώθηκαν σε 120 εκατ. ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα ο δείκτης Επενδύσεις / Έσοδα να διαμορφωθεί σε 15,9%.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της COSMOTE, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2004, η COSMOTE, Μέγας Εθνικός Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, ενέτεινε τις προσπάθειές της προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία και στους τρεις στρατηγικούς στόχους που είχε θέσει στις αρχές της χρονιάς. Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρία επεκτείνοντας και αναβαθμίζοντας το προηγμένο τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο, ολοκλήρωσε με επιτυχία το Ολυμπιακό Δίκτυο, ειδικά για τις ανάγκες των Αγώνων. Η προετοιμασία της COSMOTE για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αποτυπώνεται και στον τομέα των υπηρεσιών καθώς εγκαίρως η Εταιρία ξεκίνησε την εμπορική διάθεση των υπηρεσιών 3ης γενιάς, εισάγοντας πρώτη στην ελληνική αγορά την υπηρεσία video streaming.

»Παράλληλα, με στόχο να παρέχει στους συνδρομητές της νέες, προηγμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, η COSMOTE διέθεσε με επιτυχία στην ελληνική αγορά και το i-mode, την πλέον δημοφιλή υπηρεσία Internet κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. Οι άνω του μέσου όρου ρυθμοί ανάπτυξης και τα υψηλά περιθώρια κερδοφορίας, όπως αποτυπώνονται στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2004, αποδεικνύουν την ικανότητα της COSMOTE να ανταποκρίνεται σταθερά σε όλες τις προκλήσεις επιτυγχάνοντας εξαιρετικά υψηλές οικονομικές επιδόσεις, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν την προσήλωση της στην πρωτοπορία και την απόδοση υπεραξίας προς τους μετόχους της».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα