Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Νέες πιέσεις σε τηλεπικοινωνίες και υψηλή τεχνολογία
Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2001 17:25
UPD:17:32

ΣHMANTIKEΣ απώλειες εξακολουθούν να καταγράφουν έως αυτή την ώρα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών είναι περιορισμένο, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών στον απόηχο της χθεσινής σημαντικής υποχώρησης του Nasdaq.

Στο Xρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 35,7 μονάδες ή 0,95% και βρίσκεται στις 5.409 μονάδες, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της σημερινής συνεδρίασης.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με τις μετοχές των εταιρειών Marconi και Telewest Communications να καταγράφουν απώλειες 7,5% και 7,32% αντιστοίχως. Η μετοχή της Vodafone το πρωί έφθασε να υποχωρεί έως και 2,6%, στα 133 ευρώ, που αποτελεί και το χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 1998. Πτώση σημειώνει και η μετοχή της διαφημιστικής εταιρείας WPP μετά την είδηση ότι προτίθεται να προβεί στην εξαγορά του βρετανικού ομίλου Tempus, ο οποίος επίσης δραστηριοποιείται στο χώρο της διαφήμισης.

Αντιθέτως, η μετοχή της εταιρείας κατασκευής αμυντικών συστημάτων BAE Systems ενισχύεται κατά 2,77% μετά την αναβάθμισή της από τον επενδυτικό οίκο Merrill Lynch. Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν, επίσης, και μετοχές από τον τραπεζικό τομέα.

Ευχάριστα ήταν σήμερα τα νέα για τη βρετανική οικονομία, καθώς οι πωλήσεις λιανικής τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 6%.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, ο οποίος αυτή την ώρα βρίσκεται στις 4.876,18 μονάδες μειωμένος κατά 0,85%, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 4.849,38 μονάδες. Οι μεγαλύτερες απώλειες προέρχονται από το χώρο των τηλεπικοινωνιών: οι μετοχές των εταιρειών Αlcatel και France Telecom υποχωρούν κατά 6,97% και 4,84% αντιστοίχως. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο (2,86%) σημειώνει η μετοχή του φαρμακευτικού ομίλου Sanofi-Synthelabo μετά την έγκριση που έδωσαν οι αμερικανικές αρχές στην κυκλοφορία του σκευάσματος Arixstra στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Για το λόγο αυτό η oλλανδική ABN Amro αναβάθμισε τη μετοχή της βρετανικής εταιρείας.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Xetra DAX σημειώνει πτώση 1,34% και βρίσκεται στις 5.382 μονάδες, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών. Η μετοχή της Deutsche Telekom υποχωρεί κατά 5,01% και βρίσκεται στα 18,13 ευρώ, αγγίζοντας την τιμή εισαγωγής της στο γερμανικό χρηματιστήριο, το 1996. Η μετοχή της Deutsche Τelekom δέχεται ισχυρές πιέσεις από την αρχή της εβδομάδας, όταν η Deutsche Telekom αποφάσισε να θέσει προς πώληση 44 εκατομμύρια μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/08/11/155451.htm .

Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για τη μετοχή της εταιρείας φαρμάκων και χημικών Bayer AG η οποία έχει χάσει πάνω από το ένα τέταρτο της χρηματιστηριακής της αξίας από την περασμένη εβδομάδα, όταν η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποσύρει από τις αγορές το σκεύασμα Baycol/Lipobay http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/08/13/155551.htm . Παράλληλα, η Bayer ανακοίνωσε ότι δύο κορυφαίοι φαρμακευτικοί όμιλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το φαρμακευτικό κλάδο του ομίλου και ότι δεν θα δημοπρατήσουν τη μονάδα μετά την απόσυρση του παραπάνω φαρμάκου http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/08/14/155782.htm . Πιέσεις δέχονται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς η σημαντική άνοδος του ευρώ πλήττει τις εξαγωγές τους. Οι μετοχές των εταιρειών BMW και DaimlerChrysler υποχωρούν κατά 4,20% και 2,59% αντιστοίχως.

Αντιθέτως, η μετοχή της E.ON, της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας κοινής ωφελείας στην Ευρώπη, ενισχύεται κατά 1,83% μετά την ανακοίνωση ότι τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο του 2001 σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 52% φθάνοντας τα 1,96 δισ. ευρώ (1,8 δισ. δολάρια) έναντι 1,29 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκάλεσαν στους επενδυτές τα νέα από το μέτωπο της γερμανικής οικονομίας, τα οποία, για μία ακόμη φορά, ήταν δυσάρεστα. Οπως ανακοινώθηκε σήμερα, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ο ρυθμός ανάπτυξης της ισχυρότερης οικονομίας στην ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2001, ενώ σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε κατά 1%.

Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες και στις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές. Στο Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX βρίσκεται στις 528,3 μονάδες μειωμένος κατά 0,83%, στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 στις 35.820 μονάδες με απώλειες 1,40% και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.702,2 μονάδες με πτώση 1,06%.

Η μετοχή της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis ενισχύεται κατά 2,5% μετά την είδηση ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο του 2001 ανήλθαν σε 3,73 δισ. ελβετικά φράγκα (2,25 δισ. δολάρια) σημειώνοντας αύξηση κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 3,4 δισ. ελβετικά φράγκα. Τα κέρδη της ελβετικής εταιρείας ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 3,2 δισ. δολ., ενώ η διοίκησή της προέβλεψε κέρδη-ρεκόρ για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα