S & P: Μετα-Ολυμπιακή εξυγίανση: Μαραθώνιος, παρά σπριντ

Τρίτη, 10 Αυγούστου 2004 16:42

Οι υψηλότερες των αναμενομένων δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθιστούν επείγουσα την ανάγκη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες της, προχωρώντας σε περαιτέρω προσαρμογή των δημοσίων οικονομικών της, σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η πιστοληπτική αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου πέρα από τους Ολυμπιακούς αγώνες: Μαραθώνιος και όχι σπριντ».

Τυχόν καθυστερήσεις στη δημοσιονομική μεταρρύθμιση μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση της τωρινής αξιολόγησης του χρέους της χώρας (Α+/σταθερή προπτική/Α-1).

Οι αναλυτές του ξένου οίκου επισημαίνουν ότι ο αρχικός προϋπολογισμός για τους Αγώνες (4,6 δισ. ευρώ) έχει ήδη κατ' εκτίμηση φθάσει στα 6,1 δισ. ευρώ (3,7% του ΑΕΠ), με τάσεις περαιτέρω ανόδου.

Η S & P έχει αυξήσει τις εκτιμήσεις της για το ύψος του δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου φέτος από τα 26,3 δισ. ευρώ που είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση, στα 40 δισ. ευρώ πλέον, εν μέρει εξαιτίας του πρόσθετού Ολυμπιακού κόστους. Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι οι Ολυμπιακές υπερβάσεις μπορεί να παρεμποδίσουν και τις προσπάθειες να μειωθεί κάτω από το τωρινό 103% του ΑΕΠ η αναλογία του χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι μετα-Ολυμπιακές προκλήσεις αφορούν κυρίως στον επίμονα υψηλό λόγο χρέους/ΑΕΠ, την έλλειψη διαφάνειας στον προϋπολογισμό, την ελλιπή πειθαρχία στον τομέα της συγκράτησης των δαπανών και τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις. Ολα αυτά μάλιστα είναι πιθανό να επιδεινωθούν από μια χειρότερη προοπτική οικονομικής ανάπτυξης, ειδικά όσον αφορά την εγχώρια ζήτηση, από τη στιγμή που θα εξαλειφθεί ο τονωτικός παράγων των Αγώνων.

Οι όποιες δημοσιονομικές βελτιώσεις, υπογραμμίζεται, θα πρέπει να προέλθουν από μια πιο πειθαρχημένη προσέγγιση στον τομέα των κρατικών δαπανών, κάτι που είναι ακόμα πιο αναγκαίο από τη στιγμή που η κυβέρνηση Καραμανλή σχεδιάζει να μειώσει τα φορολογικά βάρη.

Από την άλλη, η μέχρι τώρα ευνοϊκή συγκυρία των χαμηλών διεθνών επιτοκίων μπορεί να αναστραφεί αν τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων της ευρωζώνης αυξηθούν και τα περιθώρια των αποδόσεων των ομολόγων διευρυνθούν.

Εν κατακλείδι, τονίζεται ότι «η διόρθωση της ανισορροπίας θα καταστήσει τη δημοσιονομική μετα-Ολυμπιακή εξυγίανση περισσότερο ένα μαραθώνιο παρά αγώνα δρόμου 100 μέτρων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα