Commonwealth Bank : 4% μείωση των κερδών το α' εξάμηνο

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2004 08:50

ΜΕΙΩΣΗ της τάξης του 4%, σημείωσαν το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης δανείστριας της Αυστραλίας, Commonwealth Bank of Australia, μετά την αύξηση του κόστους για την απόλυση προσωπικού. Η μετοχή της κινήθηκε ανοδικά μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της, David Murray, ότι η προοπτική αύξησης των εσόδων είναι θετική.

Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας, υποχώρησαν στο 1,33 δισ. δολ. Αυστραλίας (948 εκατ. δολ. ΗΠΑ), το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, έναντι 1,39 δισ. δολ. Αυστραλίας πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση στο Σύδνεϋ. Η τράπεζα, που κατέβαλε 535 εκατ. δολ. Αυστραλίας σε αποζημιώσεις την τρέχουσα χρήση, καθώς μείωσε το προσωπικό της κατά 1.200 εργαζομένους, θα διανείμει το υψηλότερο μέρισμα που διένειμε ποτέ.

Ο Murray, 55 ετών, ανακοίνωσε ότι το τριετές πρόγραμμα περιλαμβάνει μείωση 3.700 θέσεων εργασίας και τη δαπάνη 1,5 δισ. δολ. Αυστραλίας για την εκπαίδευση, μεταξύ άλλων και σε συστήματα κομπιούτερ. Η μετοχή της τράπεζας κέρδισε ποσοστό 5,4%, φέτος, έναντι μείωσης 12% της μετοχής της National Australia Bank Ltd.

Μετά την ανακοίνωση της Commonwealth για διανομή τελικού μερίσματος 1,04 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, η τελευταία σημείωσε άνοδο 2,1%. Η μετοχή ήταν 11 σεντς υψηλότερα, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 31,05 δολ. Αυστραλίας η μία, στις 12:08' μ.μ. στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα.

«Η αύξηση του μερίσματος είναι η μεγαλύτερη από ποτέ», είπε ο Murray σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας : «Η προοπτική είναι θετική και τα έξοδα της τράπεζας θα μειωθούν σταδιακά».

Οι τράπεζες της Αυστραλίας, μειώνουν το κόστος λειτουργίας τους και δίνουν φθηνότερα δάνεια, προκειμένου να διατηρήσουν την πελατεία τους, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός και μειώνεται η ζήτηση σε πιστώσεις, εξ αιτίας των υψηλότερων επιτοκίων δανειμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα