Εταιρικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Τρίτη, 20 Μαΐου 2014 19:07
UPD:19:09
REUTERS/STRINGER/GERMANY

Φωτογραφία αρχείου.

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με την Vodafone και την Marks & Spencer να μετατρέπονται σε «βαρίδια», μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Αντίθετα, η Credit Suisse πρόσφερε στηρίξεις μετά το διακανονισμό που πέτυχε με τις αμερικανικές αρχές. 

Εικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,62% στις 6.802 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,21% στις 9.639 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,40% στις 4.452 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε απώλειες μικρότερες του 0,1% στις 338,32 μονάδες. Ο δείκτης διαπραγματεύεται 15,1 φορές τα κέρδη των εισηγμένων το πρώτο τρίμηνο του έτους, υψηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, ο οποίος τοποθετείται στις 12,5 φορές.

Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι εννέα σήμερα έκλεισαν με κέρδη. 

Στο ταμπλό, η Credit Suisse ενισχύθηκε κατά 1%, με την αγορά να ανακουφίζεται από τη συμφωνία που υπήρξε με τις αμερικανικές αρχές σχετικά με το πρόστιμο των 2,6 δισ. δολαρίων, μετά την παραδοχή της ότι βοήθησε πελάτες της για υπόθαλψη φοροδιαφυγής. Τερματίστηκε έτσι μια μακρόχρονη δικαστική μάχη με τις αμερικανικές αρχές.

Στον αντίποδα, η Vodafone υποχώρησε κατά 4,8%, με την αγορά να απογοητεύεται με τις νέες εκτιμήσεις της ότι τα EBITDA το 12μηνο που έληξε το Μάρτιο του 2014 θα υποχωρήσουν στα 11,4 δισ. στερλίνες.

Για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση η Marks & Spencer υποχώρησε, καταγράφοντας απώλειες 1,3% σήμερα, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στη λειτουργία του νέου ιστότοπου της εταιρείας, γεγονός που θα πλήξει τις διαδικτυακές πωλήσεις της.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας άνοδο παρουσίασε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην Βρετανία τον Απρίλιο, για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν ενός έτους, ωστόσο το γεγονός δεν αναμένεται να αποτελέσει πηγή ανησυχίας για την Τράπεζα της Αγγλίας (BOE).

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,8% έναντι ανόδου 1,6% που είχε σημειώσει ένα μήνα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία, οι υψηλότεροι αεροπορικοί και θαλάσσιοι ναύλοι καθώς και η μικρή ανάκαμψη του κόστους καυσίμων αντιστάθμισαν τη μείωση των τιμών τροφίμων και ώθησαν ανοδικά τον πληθωρισμό.

Εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και άλλων ειδών που θεωρούνται πιο «ευαίσθητα» στις μεταβολές, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2% και είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα