Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον δείκτη FTSE 100 να εμφανίζεται αδύναμος μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Βρετανία τον Απρίλιο, που έδειξαν ότι διαμορφώθηκε στο 1,8%.
Στις 14:57, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,45% στις 6.814 μονάδες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,04% στις 9.656 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,20% στις 4.461 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες μικρότερες του 0,1% στις 338,71 μονάδες. Ο δείκτης διαπραγματεύεται 15,1 φορές τα κέρδη των εισηγμένων το πρώτο τρίμηνο του έτους, υψηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, ο οποίος τοποθετείται στις 12,5 φορές.
Στο ταμπλό, η Credit Suisse ενισχύεται κατά 1%, με την αγορά να ανακουφίζεται από τη συμφωνία που υπήρξε με τις αμερικανικές αρχές σχετικά με το πρόστιμο των 2,6 δισ. δολαρίων, μετά την παραδοχή της ότι βοήθησε πελάτες της για υπόθαλψη φοροδιαφυγής. Τερματίστηκε έτσι μια μακρόχρονη δικαστική μάχη με τις αμερικανικές αρχές.
Στον αντίποδα, η Vodafone υποχωρεί κατά 3,9%, με την αγορά να απογοητεύεται με τις νέες εκτιμήσεις της ότι τα EBITDA το 12μηνο που έληξε το Μάρτιο του 2014 θα υποχωρήσουν στα 11,4 δισ. στερλίνες.
Για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση η Marks & Spencer, καταγράφοντας απώλειες 2,5% σήμερα, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στη λειτουργία του νέου ιστότοπου της εταιρείας, γεγονός που θα πλήξει τις διαδικτυακές πωλήσεις της.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας άνοδο παρουσίασε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην Βρετανία τον Απρίλιο, για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν ενός έτους, ωστόσο το γεγονός δεν αναμένεται να αποτελέσει πηγή ανησυχίας για την Τράπεζα της Αγγλίας (BOE).
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,8% έναντι ανόδου 1,6% που είχε σημειώσει ένα μήνα νωρίτερα.
Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία, οι υψηλότεροι αεροπορικοί και θαλάσσιοι ναύλοι καθώς και η μικρή ανάκαμψη του κόστους καυσίμων αντιστάθμισαν τη μείωση των τιμών τροφίμων και ώθησαν ανοδικά τον πληθωρισμό.
Εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και άλλων ειδών που θεωρούνται πιο «ευαίσθητα» στις μεταβολές, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2% και είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.