Νέα υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη

Πιέσεις σε τηλεπικοινωνίες και υψηλή τεχνολογία
Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2001 19:18
UPD:19:26

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ήταν και σήμερα το κλίμα στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν εξαιρετικά περιορισμένο, ενώ έντονες ήταν οι πιέσεις σε τίτλους εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Οι απώλειες διευρύνθηκαν μετά την υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού (οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq αυτή την ώρα καταγράφουν απώλειες 0,41% και 1,50% αντιστοίχως).

Στο Xρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 71,8 μονάδες ή 1,31% και έκλεισε στις 5.389,8 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο της σημερινής συνεδρίασης. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με τις μετοχές των εταιρειών Telewest Communications και British Telecommunications να κλείνουν με απώλειες 7,14% και 5,25% αντιστοίχως. Η μετοχή της Vodafone με απώλειες 4,03% υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελυταίων τριών ετών. Πτώση σημείωσε και η μετοχή της διαφημιστικής εταιρείας WPP μετά την είδηση ότι προτίθεται να προβεί στην εξαγορά του βρετανικού ομίλου Tempus, ο οποίος επίσης δραστηριοποιείται στο χώρο της διαφήμισης.

Αντιθέτως, αξιόλογα κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της εταιρείας κατασκευής αμυντικών συστημάτων BAE Systems μετά την αναβάθμισή της από τον επενδυτικό οίκο Merrill Lynch, καθώς επίσης και μετοχές εταιρειών από τον τραπεζικό τομέα.

Ευχάριστα ήταν σήμερα τα νέα για τη βρετανική οικονομία, καθώς οι πωλήσεις λιανικής τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 6%.

Ανάλογο ήταν το κλίμα και στο Παρίσι, όπου ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.882,62 μονάδες μειωμένος κατά 1,04%, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 4.849,38 μονάδες. Οι μεγαλύτερες πιέσεις προήλθαν από το χώρο των τηλεπικοινωνιών: οι μετοχές των εταιρειών France Telecom και Alcatel υποχώρησαν κατά 4,78% και 2,11% αντιστοίχως. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο (3,88%) σημείωσε η μετοχή της βιομηχανίας ελαστικών Michelin. Με αξιόλογη άνοδο έκλεισε και η μετοχή του φαρμακευτικού ομίλου Sanofi-Synthelabo μετά την έγκριση που έδωσαν οι αμερικανικές αρχές στην κυκλοφορία του σκευάσματος Arixstra στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Για το λόγο αυτό η oλλανδική ABN Amro αναβάθμισε τη μετοχή της βρετανικής εταιρείας.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης σημειώνει πτώση 1,44% και βρίσκεται στις 5.376,97 μονάδες, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών. Η μετοχή της Deutsche Telekom υποχωρεί κατά 4,82% και βρίσκεται στα 18,13 ευρώ, αγγίζοντας την τιμή εισαγωγής της στο γερμανικό χρηματιστήριο, το 1996. Η μετοχή της Deutsche Τelekom δέχεται ισχυρές πιέσεις από την αρχή της εβδομάδας, όταν η Deutsche Telekom αποφάσισε να θέσει προς πώληση 44 εκατομμύρια μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/08/11/155451.htm .

Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για τη μετοχή της εταιρείας φαρμάκων και χημικών Bayer AG η οποία έχει χάσει πάνω από το ένα τέταρτο της χρηματιστηριακής της αξίας από την περασμένη εβδομάδα, όταν η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποσύρει από τις αγορές το σκεύασμα Baycol/Lipobay http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/08/13/155551.htm . Παράλληλα, η Bayer ανακοίνωσε ότι δύο κορυφαίοι φαρμακευτικοί όμιλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το φαρμακευτικό κλάδο του ομίλου http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/08/14/155782.htm . Πιέσεις δέχονται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς η σημαντική άνοδος του ευρώ πλήττει τις εξαγωγές τους. Οι μετοχές των εταιρειών BMW και DaimlerChrysler υποχωρούν κατά 4,86% και 2,40% αντιστοίχως.

Αντιθέτως, η μετοχή της E.ON, της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας κοινής ωφελείας στην Ευρώπη, ενισχύεται κατά 2,58% μετά την ανακοίνωση ότι τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο του 2001 σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 52% φθάνοντας τα 1,96 δισ. ευρώ (1,8 δισ. δολάρια) έναντι 1,29 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκάλεσαν στους επενδυτές τα νέα από το μέτωπο της γερμανικής οικονομίας, τα οποία, για μία ακόμη φορά, ήταν δυσάρεστα. Οπως ανακοινώθηκε σήμερα, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ο ρυθμός ανάπτυξης της ισχυρότερης οικονομίας στην ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2001, ενώ σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε κατά 1%.

Απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες και στις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη. Στο Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX έκλεισε στις 530,21 μονάδες μειωμένος κατά 0,47%, στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 στις 35.959 μονάδες με απώλειες 1,02% και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.712 μονάδες με πτώση 0,92%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis μετά την είδηση ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο του 2001 ανήλθαν σε 3,73 δισ. ελβετικά φράγκα (2,25 δισ. δολάρια) σημειώνοντας αύξηση κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 3,4 δισ. ελβετικά φράγκα. Τα κέρδη της ελβετικής εταιρείας ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 3,2 δισ. δολ., ενώ η διοίκησή της προέβλεψε κέρδη-ρεκόρ για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα