Όλη η εγκύκλιος για τη φορολόγηση των αποθεματικών

Τρίτη, 20 Μαΐου 2014 10:58
UPD:10:59

Διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείριση των αποθεματικών που σχηματίζουν οι επιχειρήσεις παρέχει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη με την οποία κοινοποιούνται σε κάθε ενδιαφερόμενο οι αλλαγές που επήλθαν με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο.

Με την εγκύκλιο, διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, πότε δεν εμπίπτουν στην αυτοτελή φορολόγηση τα αφορολόγητα αποθεματικά που έχουν σχηματιστεί, ποιες είναι οι φορολογικές ζημιές που συμψηφίζονται μετά την 1/1/2014 αλλά και τι γίνεται με το ποσό των αποθεματικών που φορολογήθηκε μετά την αφαίρεση του φόρου.

·         Δεν εμπίπτουν στην αυτοτελή φορολόγηση τα αφορολόγητα αποθεματικά που έχουν σχηματιστεί από την υπερτίμηση λόγω αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτου το οποίο ιδιοχρησιμοποιείτο ή έχει ιδιοχρησιμοποιηθεί για την άσκηση του αντικειμένου εργασιών της επιχείρησης.
·         Δεν εμπίπτουν σε αυτοτελή φορολόγηση τα αφορολόγητα αποθεματικά που προέρχονται από την υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου επιχείρησης σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, για το οποίο στη συνέχεια είχε συναφθεί σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης μεταξύ της εταιρείας χρηματοδοτικής μίσθωσης και της πωλήτριας επιχείρησης
·         Ως «δηλωθείσες φορολογικές ζημίες» της επιχείρησης που συμψηφίζονται μετά την 1.1.2014, είναι εκείνες που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση της χρήσης 2013 (μεταφερόμενες ή προκύψασες στη χρήση αυτή).
·         Όσον αφορά τη φορολογική μεταχείριση του υπολοίπου των αποθεματικών που απομένει μετά το συμψηφισμό των φορολογικών ζημιών, διευκρινίσθηκε ότι μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 μία εταιρεία πρέπει να επιλέξει είτε το συμψηφισμό των φορολογικά αναγνωρίσιμων ζημιών παρελθουσών χρήσεων (δηλωθείσες φορολογικές ζημίες) με τα υπόψη σχηματισθέντα αποθεματικά, είτε τη διανομή ή κεφαλαιοποίηση των τελευταίων με υπαγωγή αυτών σε φορολόγηση με συντελεστή 19%. Σε περίπτωση που μετά το συμψηφισμό των ζημιών απομένει υπόλοιπο αποθεματικών, αυτό υπόκειται υποχρεωτικά σε αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 19%.          
·         Το ποσό των αποθεματικών που φορολογήθηκε μετά την αφαίρεση του φόρου που καταβάλλεται, εμφανίζεται σε ειδικούς λογαριασμούς στα τηρούμενα βιβλία της επιχείρησης και δύναται, μετά την καταβολή του συνολικά οφειλόμενου φόρου, να διανεμηθεί ή να κεφαλαιοποιηθεί ή να εξαχθεί στο εξωτερικό



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα