IEA: Πηγή ανησυχίας οι σημερινές τιμές πετρελαίου

Μεγαλύτερη του αναμενόμενου η παγκόσμια ζήτηση
Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2004 13:54

Με ρυθμούς ταχύτερους απ΄ ό,τι αναμενόταν αυξάνεται τα τελευταία τρία χρόνια η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Η παγκόσμια ζήτηση φέτος θα αυξηθεί κατά 750.000 βαρέλια ημερησίως ανερχόμενη στα 82,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και σε 84 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2005, εκτιμά η IEA.

«Οι σημερινές τιμές του πετρελαίου συνιστούν πηγή ανησυχίας και προκαλούν οικονομική ζημιά. Η αγορά είναι σφικτή, η δυναμικότητα της παραγωγής και της υποδομής υπολείπεται του επιθυμητού και η αβεβαιότητα εξακολουθεί να παίζει βαρύνοντα ρόλο στην αγορά», αναφέρει το ενεργειακό παρατηρητήριο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης τρέχει με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 24 χρόνων και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας δεν μετέβαλε τις προηγούμενες εκτιμήσεις της για τις ποσότητες αύξησης (κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος και κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως του χρόνου).

Η ζήτηση για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ θα αυξηθεί, το 2004, κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, ανερχόμενη σε 27,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η συνολική παραγωγή του καρτέλ εκτιμάται από την IEA ότι ανήλθε, τον Ιούλιο, σε περισσότερα από 29 εκατομμύρια βαρέλια, πλησίον των υψηλότερων επιπέδων των τελευταίων 25 χρόνων και αφήνοντας μικρά περιθώρια στο διεθνή οργανισμό για να αντιμετωπίσει πιθανές διακοπές της προμήθειας της ενεργειακής αγοράς.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα