Εμπορεύματα: Ο αγροτικός τομέας παρουσίασε τη μεγαλύτερη κινητικότητα

Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014 17:35
UPD:17:36
REUTERS/STRINGER SHANGHAI

του Ole Hansen, αναλυτή της Saxo Bank

Η πορεία των εμπορευμάτων παρουσίασε διακυμάνσεις την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα ο δείκτης Εμπορευμάτων DJ-UBS ευρείας βάσης να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος. Το δολάριο συνέχισε να ανακάμπτει αργά, με φόντο τις αυξημένες προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε μείωση των βασικών επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Η παγκόσμια ανάπτυξη, πάνω στην οποία βασίζεται τελευταία η ζήτηση των εμπορευμάτων κατά κύριο λόγο, εμφανίζει σημάδια κούρασης. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανασφάλεια για την πορεία των βασικών εμπορευμάτων στους κλάδους βιομηχανίας και ενέργειας, ενώ η ανησυχία για τις καιρικές συνθήκες είναι πιθανό να συνεχίσει να ενισχύει τον αγροτικό τομέα.

Ο κλάδος της ενέργειας ενισχύθηκε από τις ανησυχίες σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τα περιορισμένα αποθεματικά του Cushing. Τα βιομηχανικά μέταλλα παρουσίασαν μεταβολές καθώς η ανάκαμψη στις τιμές του χαλκού και του αλουμινίου υποσκελίστηκε από την πτώση στις τιμές του νικελίου, αφού η δυναμική ανόδου του εξαντλήθηκε. Τα πολύτιμα μέταλλα κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, κυρίως λόγω της ομάδας μετάλλων του λευκόχρυσου, δεδομένου ότι η απεργία των μεταλλωρύχων στη Νότιο Αφρική, η οποία διαρκεί ήδη 16 εβδομάδες, δεν φαίνεται να λήγει σύντομα. Ο χρυσός δεν ξεφεύγει από το εύρος τιμών γύρω από τις 1300 μονάδες, με το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των επενδυτών να παραμένουν μειωμένα και τους παίκτες βραχυπρόθεσμου ορίζοντα να δίνουν τον ρυθμό. Την παράσταση έκλεψε ο αγροτικός κλάδος, με τις τιμές σιταριού και καλαμποκιού να σημειώνουν πτώση λόγω υψηλής ρευστοποίησης, μετά από σχετική κυβερνητική έκθεση που περιόρισε τις ανησυχίες για μειωμένη διαθεσιμότητα παραγωγής. Επιπλέον, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες φύτευσης στις ΗΠΑ βοήθησαν ώστε μέσα σε μία εβδομάδα να φυτευτεί με καλαμπόκια μια περιοχή όσο το μέγεθος της Δανίας και της Σρι Λάνκα. Αντίθετα, σημαντική ανάκαμψη σημείωσαν η ζάχαρη και ο καφές, καθώς οι δυσμενείς προβλέψεις από τη Βραζιλία και η πιθανότητα επανάληψης του φαινομένου El Ninõ διέγειρε και πάλι το ενδιαφέρον των επενδυτών.
 

Το κόστος του καφέ Arabica σημείωσε ξανά άλμα, για δεύτερη φορά μέσα στο έτος μετά τον Φεβρουάριο. Η πορεία αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την ανοδική τάση του καφέ, η οποία άλλωστε ενισχύεται από τις μειωμένες δυνατότητες προσφοράς της Βραζιλίας εξαιτίας της έντονης ξηρασίας που έπληξε την παραγωγή τον Ιανουάριο. Όσο η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νεότερα για την τελική απόδοση της παραγωγής, η τιμή του καφέ θα διατηρηθεί κατά πάσα πιθανότητα στο επίπεδο των 180 με 220 σεντ ανά λίμπρα. Η ζάχαρη αποτέλεσε το εμπόρευμα που παρουσίασε τα καλύτερα αποτελέσματα, αφού καίρια ζητήματα ως προς την τρέχουσα προσφορά και η πιθανότητα δυσχερών καιρικών συνθηκών την περίοδο 2014/15 διατήρησαν την τιμή της σε υψηλά επίπεδα.

Στα τελευταία σκαλοπάτια της κλίμακας βρέθηκε το σιτάρι CBOT, η τιμή του οποίου κινήθηκε πτωτικά επί 7 συνεχόμενες ημέρες ως απάντηση σε έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης που προέβλεψε ευρεία διαθεσιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έκθεση αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση του δολαρίου, είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές στο Σικάγο να βρεθούν σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις εναλλακτικές και πιο φθηνές επιλογές από άλλες παραγωγικές περιοχές του κόσμου. Έτσι, οι τιμές εξαναγκάστηκαν σε πτώση. Πτωτικά κινήθηκαν, επίσης, οι τιμές του καλαμποκιού, αφού οι αγρότες των ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν μαζικά στις ευνοϊκές συνθήκες φύτευσης. Μόνο μέσα στην εβδομάδα 12-16 Μαΐου, η περιοχή που φυτεύτηκε έφτασε σε έκταση το μέγεθος της Δανίας και της Σρι Λάνκα. Αντίστοιχα, ο ρυθμός φύτευσης, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν κατά 7% χαμηλότερος σε σχέση με τον ρυθμό των πέντε τελευταίων χρόνων, τελικά τον ξεπέρασε κατά 5% μέσα σε μία εβδομάδα. Η νέα σοδειά σιταριού με παράδοση τον Δεκέμβριο υποχώρησε στα 700 σεντ ανά μπούσελ, από 765 σεντ νωρίτερα μέσα στον μήνα. Το βασικό εύρος τιμών είναι μεταξύ 686 και 678 σεντ. Το καλαμπόκι, επίσης με παράδοση Δεκεμβρίου, σημείωσε νέες χαμηλές τιμές σε σχέση με τον Απρίλιο, καθώς οι κερδοσκοπικές καθαρές θέσεις αγοράς αυξήθηκαν περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου των τριών, με αποτέλεσμα τη συμπίεση της τιμής του.

Ο χρυσός συνεχίζει αμετακίνητος εντός ενός συγκεκριμένου εύρους τιμών, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παρά τα διάφορα πρόσφατα ενθαρρυντικά νέα, όπως το χαμηλότερο ΑΕΠ Ευρωζώνης για το α' τρίμηνο και το ενδεχόμενο χαμηλότερων επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Οι δυσμενείς προβλέψεις ανάπτυξης στην Ευρώπη είχαν για άλλη μια φορά θετική επίδραση στα ασφαλή γερμανικά κρατικά ομόλογα, έναντι αυτών της Ιταλίας και της Ισπανίας. Στην Κίνα, οι ανησυχίες για τον κλάδο ακινήτων και την αύξηση των αρνητικών δανείων στις τράπεζες μέχρι στιγμής απέτυχαν να διεγείρουν τη φυσική ζήτηση. Στην Ινδία, μια εκλογική νίκη του BJD ενδέχεται να βοηθήσει την εξισορρόπηση της οικονομίας, αλλά και να οδηγήσει στην ακύρωση των περιορισμών εισαγωγής χρυσού στη χώρα. Συνολικά, τα νέα για τον χρυσό είναι μάλλον αντικρουόμενα αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα η κίνηση του συγκεκριμένου εμπορεύματος να είναι περιορισμένη. Με ανύπαρκτη τη διάθεση για κυνήγι των τιμών, ο ημερήσιος κύκλος εργασιών ήταν ιδιαίτερα χαμηλός.

Από τεχνικής απόψεως, η τιμή του χρυσού είναι αποκλεισμένη μεταξύ δύο γραμμών τάσης, τα 1309 και 1281 αντίστοιχα. Για να παρατηρήσουμε, όμως, αλλαγή του επενδυτικού συναισθήματος προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, θα πρέπει να υπάρξει μεταβολή είτε πάνω από τα 1315 είτε κάτω από τα 1268.Οι αγορές αργού πετρελαίου παρέμειναν διχασμένες ανάμεσα στα υψηλά αποθέματα ρεκόρ των ΗΠΑ και την (αργή) επανεκκίνηση των εξαγωγών στη Λιβύη από τη μία πλευρά, και τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία από την άλλη. Ταυτόχρονα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε ότι η ζήτηση ενέργειας θα σημειώσει αύξηση κατά το β' εξάμηνο του 2014. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη συμφωνεί με τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ και της Energy Information Administration, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται αύξηση της ζήτησης μετά από μια περίοδο συντήρησης στα διυλιστήρια. Επιπλέον, τη ζήτηση πρόκειται να ενισχύσει η ανάγκη αποκατάστασης των αποθεμάτων του ΟΟΣΑ, καθώς και η ανάγκη αύξησης των στρατηγικών αποθεμάτων της Κίνας.

Τέλος, μεγάλη προσοχή συγκέντρωσε ένα σχόλιο από τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Moniz, σύμφωνα με το οποίο είναι "υπό εξέταση" η άρση της απαγόρευσης εξαγωγών αργού πετρελαίου, μια απαγόρευση που βρίσκεται σε ισχύ τα τελευταία 41 χρόνια. Εάν αυτή η σκέψη πραγματοποιηθεί, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα αλλάξει σημαντικά, όπως και οι τιμές, ενώ οι τοποθετήσεις αργού πετρελαίου WTI θα κινηθούν ανοδικά σε σχέση με το Brent. Ο λόγος πίσω από τη σχετική συζήτηση είναι η εντυπωσιακή αύξηση των αποθεματικών αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς η επανάσταση του πισσούχου σχιστόλιθου συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Οι δεξαμενές αποθήκευσης κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού γεμίζουν με ταχείς ρυθμούς, αφού η αυξημένη δυναμικότητα του αγωγού από το Cushing (τον κόμβο παράδοσης για τα ΣΜΕ αργού πετρελαίου WTI της Νέας Υόρκης) έχει οδηγήσει σε μια σημαντική αλλαγή στα αποθεματικά πετρελαίου. Τα διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για την επεξεργασία της συγκεκριμένης, ελαφριάς πρώτης ύλης που παράγουν οι ΗΠΑ και συνεχίζουν να εξαρτώνται από τις εισαγωγές πετρελαίου με βαρύτερα χαρακτηριστικά. Έτσι, ολοένα και περισσότερα εκατομμύρια βαρέλια εγχώριας παραγωγής αργού μένουν ανεκμετάλλευτα, προκαλώντας τις σκέψεις για άρση της απαγόρευσης εξαγωγών.

Και τα δύο είδη αργού συνεχίζουν να κινούνται σε περιορισμένο εύρος τιμών, και η κατάσταση δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα. Αν και τον Μάιο παρατηρήθηκε αρνητική απόδοση σε αργό Brent και WTI σε σχέση με τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι μήνες Ιουνίου και Ιουλίου είναι ιστορικά ισχυρότεροι όσον αφορά τις τιμές πετρελαίου, με τα διυλιστήρια να διατηρούν και να αυξάνουν τα επίπεδα παραγωγής καυσίμου. Οι προσδοκίες αυτές, σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο, αναμένεται να κρατήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, καθώς η προσφορά παραμένει άφθονη, το ενδεχόμενο μιας ανοδικής τάσης συνεχίζει να φαίνεται περιορισμένο.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα