Βρετανία: «Καμπανάκι» Κάρνεϊ για την αγορά κατοικίας

Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014 12:24
UPD:12:25
REUTERS/TOBY MELVILLE

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky, ο κ. Κάρνεϊ ανέφερε ότι η αγορά στέγης παρουσιάζει «βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα», ένα εκ των οποίων, όπως εξήγησε, είναι το γεγονός πως δεν χτίζονται αρκετά σπίτια για να καλύψουν τη ζήτηση (φωτογραφία αρχείου).

Η αγορά κατοικίας, όπου οι τιμές καλπάζουν, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για τη βρετανική οικονομία, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ), Μαρκ Κάρνεϊ.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky, ο κ. Κάρνεϊ ανέφερε ότι η αγορά στέγης παρουσιάζει «βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα», ένα εκ των οποίων, όπως εξήγησε, είναι το γεγονός πως δεν χτίζονται αρκετά σπίτια για να καλύψουν τη ζήτηση.

Ο κεντρικός τραπεζίτης παρατήρησε ότι ο αριθμός των μεγάλων στεγαστικών δανείων που εγκρίνονται βαίνει αυξανόμενος, χωρίς όμως να καταγράφεται ανάλογη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. «Δεν μπορούμε να χτίσουμε ούτε ένα σπίτι ως Τράπεζα της Αγγλίας. Μπορούμε, όμως, να διαπιστώσουμε εάν οι τράπεζες είναι αρκετά ισχυρές. Εάν έχουν επαρκή κεφάλαια για να προστατευθούν έναντι μιας κρίσης στην αγορά στέγης», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι καθήκον της κεντρικής τράπεζας είναι να ελέγξει τις διαδικασίες δανειοδότησης, ώστε να διασφαλιστεί πως οι τράπεζες θα παρέχουν στεγαστικά δάνεια μόνο σε ιδιώτες, που μπορούν πραγματικά να τα αποπληρώσουν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα