Στο «κόκκινο» οι αγορές

Αρνητικό το κλίμα, υποχωρούν οι μετοχές
Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2004 00:01
UPD:06:35

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ βρέθηκαν οι βασικοί αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στον απόηχο απογοητευτικών προβλέψεων για κερδοφορίες εταιρειών του κλάδου τεχνολογίας.

Οι μετοχές εταιρειών νέας τεχνολογίας παρέσυραν σε χαμηλότερα επίπεδα τα αμερικανικά χρηματιστήρια μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις για την κερδοφορία της Cisco Systems και την αναζωπύρωση των ανησυχιών για επιβράδυνση των δαπανών στον τομέα τεχνολογίας.

Οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες προσπάθησαν να ανακτήσουν τις αρχικές τους απώλειες με την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου αλλά η αντιστροφή του κλίματος στην αγορά ενέργειας άσκησε νέες πιέσεις στις μετοχές.

Ενδοσυνεδριακά ο δείκτης Nasdaq υποχωρούσε πάνω από 2% στα κατώτερα της συνεδρίασης δίνοντας το γενικότερο υποτιμητικό τόνο στην αμερικανική αγορά.

Οι επενδυτές επηρεάσθηκαν από τις αρνητικές προβλέψεις για την κερδοφορία της Cisco με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να υποχωρήσει κατά 10% οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα και άλλες μετοχές εταιρειών του κλάδου τεχνολογίας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 6,35 μονάδες, ποσοστό 0,06%, φθάνοντας στις 9.938,32 μονάδες. Με απώλειες 26,28 μονάδων, ποσοστό 1,45%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.782,42 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν σε νέα χαμηλά του 2004 αγγίζοντας τα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών καθώς οι ζοφερές προβλέψεις από αμερικανικές ανταγωνίστριες εταιρείες ταρακούνησαν την ψυχολογία των επενδυτών.

Η υπόσχεση της Σ.Αραβίας για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής προσέφερε προσωρινή ανακούφιση στην αγορά. Οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν αρνητικές προβλέψεις για τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, οι οποίες επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι το καλύτερο είναι στο παρελθόν.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υπχώρησε κατά 0,7% στις 946,17 μονάδες, αγγίζοντας το κατώτερο επίπεδο από τις 22 Δεκεμβρίου. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με πτώση 0,9% στις 2.594,45 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,88% στις 11.049,46 μονάδες.

NAΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα