Πτώση του δολαρίου έναντι γιεν και ευρώ

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2004 10:47
UPD:10:52

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται σήμερα το γιεν έναντι του δολαρίου εν μέσω αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε χθες προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την πορεία της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου εκτιμώντας ότι η πορεία του αποπληθωρισμού στη χώρα θα τερματιστεί το επόμενο έτος http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/08/12/947751.htm .

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το ότι τα χρονίζοντα προβλήματα της ιαπωνικής οικονομίας έχουν μετριαστεί», τονίζει το Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του. Το ιαπωνικό ΑΕΠ, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα σημειώσει φέτος αύξηση έναντι προηγουμένων προβλέψεων για 3,4%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό ταχύτερο έναντι εκείνου της οικονομίας των ΗΠΑ. Τα επίσημα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα αύριο.

Θετικά επηρεάζει το γιεν και η ελαφρά υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού. Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία εισάγει σχεδόν το σύνολο της ποσότητας πετρελαίου που καταναλώνει.

Στις 10:30 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το δολάριο ισοδυναμούσε με 110,71 γιεν έναντι 110,93 γιεν αργά χθες το βράδυ.

Ανοδικά έναντι του δολαρίου κινείται σήμερα και το ευρωπαϊκό νόμισμα επωφελούμενο από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/08/12/947925.htm και τη Γαλλία κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Στο παραπάνω χρονικό διάστημα το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% έναντι του προηγούμενου τριμήνου ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στις 10:30 η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,2255 δολάρια έναντι 1,2219 δολαρίων το βράδυ της Τετάρτης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση 1,1% έναντι πτώσης 1,1% τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων, την εβδομάδα μέχρι τις 7 Αυγούστου οι εν λόγω αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 340.000 έναντι 336.000 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα