ΕΚΤ: «Καμπανάκι» για τις υψηλές τιμές πετρελαίου

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2004 11:10
UPD:12:50

ΑΝΗΣΥΧΙΑ για τους πληθωριστικούς κινδύνους που εγκυμονεί η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο δελτίο της για την οικονομία (τεύχος Αυγούστου) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα αναμένει ωστόσο σταθεροποίηση των τιμών κατά το επόμενο έτος.

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου ενδέχεται να μειώσουν την αναπτυξιακή δυναμική της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας, επισημαίνει στην έκθεσή της η ΕΚΤ.

Εκτιμά παράλληλα ότι εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο του 2% μέχρι τους πρώτους μήνες του 2005.

Όπως δήλωσε προσφάτως ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, η άνοδος των τιμών του μαύρου χρυσού θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης, ωστόσο η όλη κατάσταση δεν θα είναι ίδια με εκείνη που δημιουργήθηκε από την πετρελαϊκή κρίση του 1973-74.

Ο κ. Παπαδήμος εκτιμά ότι, στην περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου διατηρηθεί πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα υπερβεί το 2% ετησίως, μέχρι το τέλος του 2004 και για λίγους μήνες το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα