Ιταλία: Έγκριση μέτρων για συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 17:59
UPD:18:29
EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

Οι προτάσεις του κ. Ρέντσι εγκρίθηκαν από 279 βουλευτές, με 143 να ψηφίζουν κατά και τρεις να απέχουν (φωτ. αρχείου).

Το «πράσινο φως» έδωσε η ιταλική βουλή για την εφαρμογή των νέων μέτρων για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα οποία είχε προτείνει ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι. Οι προτάσεις του κ. Ρέντσι εγκρίθηκαν από 279 βουλευτές, με 143 να ψηφίζουν κατά και τρεις να απέχουν.

Βάσει των νέων κανονισμών οι συμβάσεις έργου θα μπορούν στο εξής να διαρκούν συνολικά 36 μήνες (με πέντε ανανεώσεις κατ' ανώτατο όριο) χωρίς να πρέπει να δίνονται στοιχεία για τις αρμοδιότητες του εργαζόμενου.

Οι συμβάσεις έργου δεν θα μπορούν να αφορούν ποσοστό ανώτερο του 20% του προσωπικού κάθε επιχείρησης. Στους εργοδότες που θα διαπιστώνεται ότι ξεπερνούν το όριο αυτό θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο.

Πρόκειται για μια «αποτελεσματική απάντηση στην ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στην απασχόληση. Με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα μπορούν να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι εντός των επιχειρήσεων. Είναι σαφώς απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες σχέσεις εργασίας», υποστήριξε ο Τζουλιάνο Πολέτι, υπουργός Εργασίας της Ιταλίας.

Αντίθετα την αντίδραση των συνδικάτων προκάλεσαν τα νέα μέτρα, με τη Σουζάνα Καμούσο, επικεφαλής του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου Cgil να υποστηρίζει ότι «με την μεταρρύθμιση αυτή επισημοποιείται η θεωρία ότι μπορεί να προσφερθεί μόνο επισφαλής, κακά αμειβόμενη απασχόληση. Το γεγονός δε ότι για τις επιχειρήσεις που ξεπερνούν το προβλεπόμενο ποσοστό συμβάσεων έργου θα προβλέπεται μόνον χρηματικό πρόστιμο, ουσιαστικά εξωθεί στην παρανομία τους εργοδότες».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα