Ελ. Κούρταλης: Πλήγμα για την οικονομία η αδιαφορία της Πολιτείας για την κλωστοϋφαντουργία

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 11:46
UPD:11:49
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο πρόεδρος των Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, Ελευθέριος Κούρταλης (φωτογραφία αρχείου).

Ως σοβαρό πλήγμα για την οικονομία θεωρεί την πλήρη εγκατάλειψη της κλωστοϋφαντουργίας από την Πολιτεία ο Ελευθέριος Κούρταλης, πρόεδρος των Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου ο κ. Κούρταλης εξέφρασε την απογοήτευση και την ανησυχία του για την πορεία του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και οδεύει ολοταχώς προς την πλήρη κατάρρευση, με την Πολιτεία να τηρεί εκκωφαντική σιωπή.

Ενδεικτικό στοιχείο της καθίζησης του κλάδου, κατά τον κ. Κούρταλη είναι το γεγονός ότι κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια η κλωστοϋφαντουργία έχασε το 77,7% της παραγωγικής της δυναμικότητας, ενώ τα είδη ένδυσης το 67,8%.

Επίσης οι εξαγωγές υφαντικών νημάτων, έτοιμων υφασμάτων και συναφών ειδών παρουσίασαν κάμψη 0,7% και περιορίστηκαν στα 364,5 εκατ. ευρώ έναντι 366,9 εκατ. ευρώ του 2012 ενώ οι συνολικές εξαγωγές της χώρας, κατά το 2013, παρουσίασαν κάμψη 1%. Σημειώνεται ότι το 1980 η Ελλάδα διέθετε σε λειτουργία 1,5 εκατ. αδράχτια, ενώ σήμερα λειτουργούν περίπου 150.000.

Ο κ. Κούρταλης ζήτησε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα καταστήσουν εφικτή την αναδιοργάνωση του κλάδου και την επιστροφή του σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Ειδικότερη έμφαση έδωσε:

  • Στην ανάγκη οργάνωσης μιας αποτελεσματικής άμυνας για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων των διεθνών αγορών, σε εθνικό αλλά και κοινοτικό επίπεδο. Η παγκοσμιοποίηση των αγορών συνδέθηκε με την αποβιομηχάνιση της χώρας μας και συνοδεύτηκε με καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές ανατροπές, επ’ ωφελεία άλλων χωρών.
  • Στην επίλυση του προβλήματος της επαρκούς χρηματοδότησης του κλάδου, με ανταγωνιστικούς, σε διεθνές επίπεδο, όρους.
  • Στην αισθητή και γενική μείωση του ενεργειακού κόστους και την εφαρμογή του μειωμένου τιμολογίου της ΔΕΗ για τους βιομηχανικούς καταναλωτές υψηλής τάσης και για τις κλωστοϋφαντουργίες με ετήσια κατανάλωση άνω των 13 εκατ. κιλοβατώρες (kwh).
  • Στη μείωση των φορολογιών επιβαρύνσεων των συνεπών φορολογουμένων, με παράλληλη πάταξη της φοροδιαφυγής
  • Στην επανεργοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Κρατικών Προμηθειών και ιδιαιτέρως αυτών που αφορούν προμήθειες κλωστ/κών προϊόντων των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Στην ανάγκη προστασίας, αναβάθμισης και γενικότερης προβολής της άριστης ποιότητας του ελληνικού βάμβακος, που αποτελεί βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα του κλάδου.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα