Θύελλα πωλήσεων στη Ν. Υ.

Υπό διαρκή πίεση τα διεθνή χρηματιστήρια
Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2004 00:01

Θυελλώδης ήταν και η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, με τις μετοχές να υποχωρούν, οδηγώντας στην πτώση εταιρείες τεχνολογίας μετά τις απογοητευτικές ειδήσεις της Hewlett-Packard και το νέο ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου.

Οι συνεχιζόμενες πιέσεις από τις υψηλές τιμές πετρελαίου και οι εκπλήξεις σε επίπεδο εταιρικών κερδών εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων. Ο δείκτης μετοχών νέας τεχνολογίας Nasdaq έχανε ποσοστό πάνω από 1% από τις δύο πρώτες ώρες των συναλλαγών, ακολουθώντας την πτώση του και οι δύο βασικοί δείκτες των blue chips ο Dow Jones και ο S&P 500. Οι μετοχές σημείωσαν πτώση πάνω από 16% και παρέσυραν σε χαμηλότερα επίπεδα έναν αριθμό άλλων τίτλων εταιρειών του κλάδου τεχνολογίας.

Η εταιρεία κατασκευής υπολογιστών Hewlett-Packard κατάφερε πλήγμα στους επενδυτές τεχνολογίας, ανακοινώνοντας μια απογοητευτική προοπτική για την κερδοφορία της, οδηγώντας τη μετοχή της χαμηλότερα κατά 17%. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν σε νέα χαμηλά του 2004, παρασύροντας στην πτώση οι μετοχές τεχνολογίας και αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες δέχονται «χτυπήματα» από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου.

Μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας, η γαλλική Altran έχασε το 1/3 της χρηματιστηριακής αξίας της, ενώ ο τριπλασιασμός των καθαρών κερδών δευτέρου τριμήνου της ολλανδικής Numico οδήγησε τη μετοχή της υψηλότερα κατά 5,2%. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε ποσοστό 0,2% για να κλείσει στις 944,40 μονάδες -το τέταρτο αρνητικό κλείσιμο σε πέντε συνεδριάσεις- 1,4% χαμηλότερα από την αρχή του έτους. Ο προαναφερόμενος δείκτης, ο οποίος έχει χάσει 8,5% από τα υψηλότερα των 22 μηνών του Απριλίου στις 1.031 μονάδες, ακόμη παραμένει 18% υψηλότερα από τα χαμηλά του Οκτωβρίου 2002.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα